Firmele de leasing vor raporta rau-platnicii la BNR

Autor: Angela Placinta 03.11.2009

Companiile de leasing vor raporta incepand cu anul viitor clientii cu restante la Centrala Riscurilor Bancare (CRB) a BNR si spera ca astfel se va reduce numarul rau-platnicilor.
CRB este organismul BNR care gestioneaza informatii privind expunerile bancilor mai mari de 20.000 de lei fata de un singur debitor, iar din 2010 va primi informatii si de la companiile de leasing. Piata leasingului va trece anul acesta de un miliard de euro, in conditiile in care anul trecut a depasit 4,8 mld. euro.
"Raportarea la CRB este un pas foarte bun, care trebuia facut acum multi ani. Vom vedea exact ce datorii au clientii si care este comportamentul lor de plata, iar cei cu intarzieri vor fi pastrati in baza de date timp de sapte ani. Clientii vor fi presati astfel sa plateasca la timp, altfel le va fi foarte greu sa acceseze finantari noi", a declarat Peter Demmer, directorul general al VB Leasing, una din companiile de top zece de pe aceasta piata.
In ultimul an firmele de leaisng s-au confruntat cu o crestere rapida a clientilor cu restante, din cauza problemelor de lichiditati pe care le au companiile, principalii lor clienti. Date oficiale cu privire la ponderea restantelor in aceasta piata insa nu exista. Majoritatea firmelor de leasing au trecut la recuperarea bunurilor finantate in cazul clientilor ale caror datorii nu mai puteau fi reesalonate, la nivelul pietei numarul bunurilor recuperate fiind de peste 10.000 de unitati. In principal, este vorba de masini si autovehicule comerciale, aceasta fiind principala linie de business a finantatorilor.
In anii trecuti piata de leasing a inregistrat cresteri de doua cifre, dar si o inmultire a cazurilor de frauda, avand in vedere ca multi finantatori urmareau in special cresterea cotei de piata, iar analiza riscului clientului era de multe ori superficiala. In primul semestru piata de leasing a scazut cu 74%, pana la 777 mil. euro.