Cum de avem un vaccin de 10 ori mai ieftin ca in Vest

Autor: Ioana David 03.11.2009

In conditiile cresterii puternice a numarului de imbolnaviri de gripa AH1N1 de la o zi la alta, intreaga Romanie depinde acum de vaccinul pe care Institutul Cantacuzino urmeaza sa-l finalizeze in aceasta luna.
Ministerul Sanatatii ar fi putut sa apeleze si la importuri, insa la un pret de zece ori mai mare, iar produsele ar fi fost disponibile in 2010.
"Vaccinul produs la Institutul Cantacuzino este de aproape zece ori mai ieftin decat cel produs in strainatate, pentru ca acest institut apartine Ministerului Sanatatii. Astfel, Ministerul Sanatatii nu achizitioneaza propriu-zis acest vaccin, ci plateste doar costurile de productie, institutul neobtinand practic niciun fel de profit in urma productiei", a spus Ion Bazac, fostul ministru al sanatatii.
Vaccinul produs intern costa 0,98 euro pe doza, din care 0,92 euro reprezinta costuri de productie si 0,06 euro costuri pentru ambalare, in timp ce distributia vaccinului se realizeaza gratuit, potrivit datelor furnizate de Bazac.
"Vaccinul produs de catre companiile din Europa are un pret negociat la nivel european, ca atare nu au existat oferte diferite. Acest pret este de 4,75 euro pe doza de 7,5 ml, care nu include distributia, pentru o vaccinare fiind necesare doua doze. In plus, costul pentru rezervarea unei cantitati de vaccin la acesti producatori era de 2 euro pe doza", a spus Bazac.
Desi anuntase saptamana trecuta ca a trimis cereri cate patru producatori internationali de vaccin, Ministerul a renuntat la aceasta intentie, termenul de livrare fiind in 2010. Cele patru companii sunt GlaxoSmithKline (GSK), Novartis, Sanofi Pasteur si Baxter.
Reprezentantii GSK spun ca in ceea ce priveste productia, costul reflecta o tehnologie care permite realizarea unei cantitati mai mari de vaccinuri intr-o perioada mai scurta de timp.
"Pretul vaccinului nostru se stabileste in cadrul unei negocieri directe cu fiecare cumparator, de aceea nu putem da o cifra exacta. Taxa de rezervare reprezinta de fapt un avans in baza contractului, retinut de producator ca garantie pentru intentia ferma de cumparare. Taxa de rezervare este insa o garantie si pentru cumparator, care are siguranta unui loc prioritar in graficul de livrare", a spus Ciprian Marcu, head of public health and corporate affairs al GSK Romania.
Institutul Cantacuzino va produce 5 mil. doze pana la sfarsitul anului si 1 mil. euro lunar anul viitor. Institutul Cantacuzino produce vaccinul in baza unei tulpini distribuite de un laborator din Londra. Institutul Cantacuzino a avut o cifra de afaceri de 14,4 mil. euro anul trecut, un profit de 1,1 mil. euro si 830 de angajati.
Reprezentantii institutiei nu au dorit sa raspunda intrebarilor suplimentare ale ZF.
Potrivit informatiilor ZF, circa 20-30 de oameni sunt implicati direct in realizarea vaccinului antigripal.

De unde vine salvarea