Echipa propusa de Lucian Croitoru da testul suprem in fata Parlamentului

Autor: Iulian Anghel 03.11.2009

Noua majoritate parlamentara (PNL, PSD, UDMR) este decisa sa respinga la votul din plenul Parlamentului de astazi echipa de ministri propusa de premierul desemnat, Lucian Croitoru, insa raman inca semne de intrebare fata de modul in care ii va fi blocata investitura. Exista varianta ca Guvernul sa fie respins sau sa nu fie, pur si simpu, votat din lipsa de cvorum.



Purtatorul de cuvant al PSD, Bogdan Niculescu Duvaz, a spus ieri ca formatiunea sa nu va vota Cabinetul Croitoru, el nespecificand insa daca social-democratii se vor abtine, practic, de la vot sau vor vota, efectiv, impotriva acestui Guvern.
Intrebat cum va vota PSD astazi la investitura Cabinetului Croitoru, Duvaz a precizat: "PSD nu voteaza Guvernul Croitoru. Am declarat-o formal".

PSD in dilema: Sa votam sau sa plecam?
Solicitat sa precizeze ce inseamna faptul ca PSD nu va vota Cabinetul Croitoru, respectiv daca PSD se va abtine de la vot sau daca va vota impotriva, Duvaz a spus: "Nu vom vota acest Guvern. Nu are importanta daca nu votam. Important e daca Guvernul este votat sau nu".
Pentru ca echipa Croitoru sa treaca de votul Parlamentului este nevoie de votul "pentru" al 236 de parlamentari (jumatate plus unul din numarul total al alesilor in Parlament).
Croitoru nu se poate baza acum decat pe aproximativ 190 de voturi, cele ale PD-L. Dar nu poate fi eliminata ipoteza ca partidele din opozitie sa decida sa nu voteze pur si simplu (nu va fi atunci cvorum de sedinta, adica jumatate dintre parlamentari sa-si fi exprimat votul), ipoteza in care echipa lui Croitoru nu este nici respinsa, nici trecuta.
In acest caz, ar urma sa fie organizata o noua sedinta a Parlamentului, lucru care va amana rezolvarea, situatiei de fata. Intr-un asemenea caz, guvernul Boc ramane in functie, dar acest lucru s-ar intampla si daca echipa Croitoru ar fi respinsa, pentru ca un guvern demis ramane in functie pana la data depunerii juramantului de catre un nou guvern.
Potrivit lui Duvaz, la sedinta de grup a PSD de astazi se va stabili daca social-democratii voteaza echipa Croitoru sau lasa sedinta fara cvorum.
PNL a reiterat inca de luni ca va vota impotriva echipei Croitoru si, pentru a nu exista dubii, votul lor va fi la vedere.
Singurii optimisti in aceasta privinta raman cei din PD-L si seful statului.
Presedintele Traian Basescu a afirmat ieri, la radioul public, ca spera ca parlamentarii vor vota responsabil, astazi, in legatura cu investirea Cabinetului Croitoru, el mentionand ca Romania are nevoie de un guvern cu atributii depline.
Traian Basescu a adaugat ca indiferent de ce se va intampla astazi in Parlament, el va actiona, ca sef al statului, potrivit atributiilor constitutionale. Or, constitutional, daca echipa Croitoru este respinsa, seful statului trebuie sa propuna pe altcineva (sau chiar pe Croitoru) pentru a forma o noua echipa.
Traian Basescu a declarat sambata ca nu doreste alegeri anticipate, dar a mentionat ca nu poate sa nu se gandeasca la faptul ca dizolvarea Parlamentului este o metoda democratica de a iesi dintr-o criza politica. Or, anticipatele se pot organiza daca Parlamentul respinge de doua ori un premier propus si echipa sa intr-un interval de 60 de zile.

Boc, optimist: Guvernul trece
Ieri, intrebat daca apreciaza ca Guvernul propus de premierul desemnat va primi votul de investitura in Parlament programat astazi, Emil Boc, primul-ministru in exercitiu, a afirmat ca, din punctul de vedere al partidului sau, acest lucru se va intampla, cu conditia ca majoritatea parlamentara sa nu recurga la "noi gaselnite".
"Din punctul de vedere al PD-L, (Guvernul Croitoru - n.n.) va trece. Sper insa sa nu vedem din partea PSD si PNL o amanare, o gaselnita pentru
a-i favoriza pe Mircea Geoana si Crin Antonescu in campania electorala. Prea mult oamenii astia si-au pus interesele lor de partid si interesele lor personale de campanie deasupra intereselor romanilor. Cred ca le ajunge domnilor Geoana si Antonescu cat si-au batut joc de interesele romanilor", a spus Boc.