UE acuza bancile locale ca blocheaza transferul conturilor

Autor: Claudia Medrega 04.11.2009

Clientii bancilor locale mai trebuie sa astepte pana cand vor putea sa-si transfere gratuit conturile curente de la o banca la alta si sa primeasca asistenta in acest proces, desi pe plan european asemenea facilitati sunt oferite de la 1 noiembrie.
"Imbunatatirea se datoreaza implementarii de catre asociatiile bancare nationale din statele membre a unui set de principii comune pentru transferul conturilor bancare, adoptat anul trecut de Comitetul European al Industriei Bancare. De acum inainte, daca un client vrea sa-si mute contul curent la alta banca, noua banca ii va oferi asistenta pe tot parcursul transferului", mentioneaza Comisia Europeana intr-un comunicat.
Toate asociatiile bancare nationale, cu exceptia celei din Romania, au luat masuri pentru implementarea acestor principii de autoreglementare in statele lor, majoritatea stabilind ca transferul se va efectua fara nicio taxa pentru client.
Potrivit presedintelui Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea (desen), in prezent au loc discutii cu bancile comerciale locale privind aceste principii, incercandu-se coagularea unui punct de vedere coerent in privinta aplicarii si in Romania.
"Comunitatea bancara este de acord. Mai sunt insa unele aspecte care trebuie clarificate. Bancile trebuie sa aiba sisteme informatice foarte bine dezvoltate. Iar principiile trebuie sa fie aplicate de toate bancile egal. Totodata, clientii nu pot sa-si mute conturile curente la alta banca decat dupa ce si-au achitat toate datoriile. Nu este o problema de restrictionare, ci de aplicare stricta a principiilor. La ARB se lucreaza in comisii de cateva saptamani. Cand se va coagula o opinie, vom convoca AGA", a afirmat Ghetea pentru ZF.
El a precizat ca, personal, crede ca pana la jumatatea anului viitor principiile agreate la nivelul UE vor fi aplicate si de bancile locale. "Bancile trebuie sa raspunda daca sunt organizate astfel ca daca un client isi muta contul sa fie redirectionate si transferate intr-o perioada de sase luni catre noua entitate toate operatiunile si informatiile", a explicat Ghetea.
Conform principiilor comune pentru transferul conturilor bancare, adoptate in decembrie 2008 de sectorul bancar european, daca un client vrea sa-si mute banii la alta banca, aceasta din urma va actiona ca principal punct de contact si ii va oferi asistenta pe tot parcursul transferului.
Noua banca va colabora cu cea veche spre a se asigura ca platile periodice ale clientului, cum ar fi debitele directe si ordinele de plata permanente, sunt transferate rapid si fara probleme.