Leul pierde teren in creditare. Putinele credite care se mai dau sunt in euro. Cum comentati?

Autor: Izabela Badarau 04.11.2009

Moneda nationala are o pondere din ce in ce mai mica in soldul creditelor acordate, in coborare de la 44% la 40% in ultimul an, potrivit datelor Bancii Nationale.



Soldul creditelor acordate in moneda nationala a scazut cu cinci miliarde de lei intr-un an de zile, pana la 80 de miliarde de lei in septembrie anul acesta, ceea ce inseamna ca valoarea noilor credite acordate in lei nu a reusit sa acopere valoarea rambursarilor.
Si BNR noteaza in comunicatul Consiliului de Administratie privind decizia de marti de mentinere a dobanzii de politica monetara la 8% ca imprumuturile acordate in lei au inregistrat o scadere substantiala.
"Sunt de consemnat scaderea in termeni anuali a creditului acordat sectorului privat, in special in ceea ce priveste componenta in moneda nationala a acestuia", se arata in comunicat.
Valuta are o pondere de 60% in soldul total al creditului neguvernamental la septembrie 2009, fata de o pondere de 56% in urma cu un an. Soldul creditelor in valuta a inregistrat un avans de peste 10 miliarde de lei in ultimul an de zile, ajungand la 120 de miliarde de lei in septembrie. Analistii precizeaza insa ca o mare parte din cresterea soldului la creditele in valuta este "artificiala", determinata de cresterea cursului de schimb cu peste 15% in ultimul an de zile. BNR raporteaza toate datele in lei.
Majorarea ponderii creditelor acordate in lei si implicit reducerea ponderii creditelor acordate in valuta in ultimele 12 luni este o tendinta care se mentine atat pentru clientii persoane fizice, cat si pentru clientii companii.
Astfel, ponderea creditelor acordate populatiei in lei a scazut de la 42,6% in septembrie anul trecut la 39,5% in septembrie anul acesta. In acelasi timp, ponderea imprumuturilor acordate firmelor in lei a scazut de la 45% la 40,7%.
Dobanzile ridicate la imprumuturile in lei, suprapuse peste o scadere a cererii din partea clientilor, au blocat acordarea de noi credite in lei anul acesta.
"Relansarea creditarii intarzie pentru ca nu exista cerere nici de la intreprinderi, nici de la persoanele fizice si este un cerc vicios care se creeaza intre relansarea creditarii si reluarea cresterii economice", comenteaza analistul Aurelian Dochia.
Marjele practicate de banci intre dobanzile la creditele noi si depozitele noi in lei s-au triplat de la inceputul anului, atentiona recent Valentin Lazea, economistul-sef al BNR. Bancile si-au majorat marjele de castig la lei de la 2,4% in decembrie 2008 la 7,3% in august anul acesta.
Dobanda medie la creditele noi in lei pentru persoane fizice a scazut in august cu numai 0,25% fata de iulie, pana la 17,95% pe an, in timp ce dobanzile la depozitele noi in lei au fost reduse cu 1%, pana la 9,6%, bancherii retinand castigul pentru acoperirea pierderilor din credite neperformante.
In cazul clientilor companii, dobanda medie la creditele noi in lei a coborat cu 0,31%, pana la 15,69% pe an. BNR considera ca scaderea mai accentuata a dobanzilor la depozite inseamna o competitie mai putin stransa intre banci pentru atragerea de resurse.

Riscuri mari, dobanzi mari, credite putine
Bancherii spun ca deteriorarea continua a portofoliilor creditelor este o realitate a dificultatilor cu care se confrunta mediul economic, pe care nu o pot ignora atunci cand acorda un nou imprumut.
"Nu poti spera la un credit ieftin atat timp cat incertitudinile sunt atat de mari", comenteaza Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.
Directorul general al Piraeus Bank Catalin Parvu sublinia ca neperformanta creditelor acordate in moneda nationala este de doua ori mai mare decat in cazul valutei.