Enterprise Investors a finalizat integrarea companiilor Macon si Simcor si are 7,5 mil. euro pentru investitii

Autor: Laurentiu Cotu 04.11.2009

Fondul de investitii polonez Enterprise Investors a anuntat ca a finalizat integrarea companiilor Macon si Simcor intr-un singur holding specializat in productia de materiale de constructii, a carui productie de BCA va creste cu 14% pana la finele anului 2010.
Conducerea grupului Macon-Simcor a anuntat ca a investit de la inceputul anului si pana in prezent 2,5 mil. euro pentru cresterea productivitatii companiilor din cadrul holdingului, pentru 2010 fiind programate investitii de 7,5 mil. euro.
"Pentru perioada 2009-2010 am planificat investitii de aproximativ 10 mil. euro, un sfert dintre acestea fiind deja finalizate", a declarat pentru ZF Transilvania Marius Dumitru Marin, CEO-ul grupului Macon-Simcor.
Cifra de afaceri consolidata realizata anul trecut la nivelul holdingului Macon-Simcor a fost de aproximativ 231 mil. lei (peste 63 mil. euro). Reprezentantii grupului nu au dorit sa ofere estimari legate de cifra de afaceri din acest an.
"Estimam ca piata materialelor de constructii va inregistra pana la finele anului o scadere in medie de aproximativ 30%, evolutiile fiind diferite de la un sector de activitate la altul. In ceea ce priveste evolutia specifica a pietelor de interes ale holdingului nostru, scaderile se vor situa probabil la
30-35% pentru piata materialelor de zidarie, 10% pentru piata de var si 45%-50% pentru domeniul prefabricatelor din beton", afirma directorul grupului Macon-Simcor.
Procesul de fuziune dintre Macon si Simcor si cel de integrare operationala au fost finalizate in data de 1 septembrie 2009, iar potrivit reprezentantilor grupului, compania Macon a devenit lider pe piata de productie a BCA-ului.
"In ultima parte a anului 2010 este prevazuta si o crestere pentru capacitatea de productie a liniei de BCA", a mentionat Marius Dumitru Marin.
Reprezentantii grupului Macon-Simcor spun ca nu au fost efectuate disponibilizari colective in aceasta perioada de criza, reducerile de personal fiind datorate doar plecarilor voluntare sau pensionarilor.
"Din cauza blocajului existent in sectorul rezidential, in acest an piata a suferit modificari, trecandu-se de la marile proiecte din anii trecuti la constructii de anvergura mai mica. Aceasta schimbare a fost resimtita direct la nivelul clientilor nostri, acestia adaptandu-se situatiei actuale. Vom incheia anul in curs cu un numar de 1.090 de angajati la nivelul holdingului", spune Dumitru Marin.
Compania Macon infiintata in anul 1992 a fost preluata in 2006 de catre fondul de investitii polonez Enterprise Investors, pentru aproximativ 35 mil. euro. Anul trecut fondul de investitii polonez a preluat si grupul Simcor Oradea, detinut de oamenii de afaceri Stache Lutz si Mihail Voiculescu, in cadrul unei tranzactii de aproximativ 53 mil. euro. In urma fuziunii dintre Macon si Simcor a rezultat cel mai mare producator de BCA de pe piata, cu o capacitate instalata de peste 700.000 de metri cubi pe an in fabricile din Deva si Oradea.
Simcor detine si o fabrica de productie a varului la Targu-Jiu, fiind planificata o crestere a capacitatii de productie cu 40% pana in anul 2011.
Principalii competitori ai companiei pe segmentul de BCA sunt companiile Celco Constanta, Elpreco Craiova, Prefabricate Vest Bucuresti sau Prefab Calarasi, iar pe piata de BCA principalul competitor este grupul Carmeuse din Belgia.

Cum s-a format cel mai mare producator de BCA


35 mil. euro a platit in 2006 fondul de investitii polonez Enterprise Investors pe producatorul Macon Deva.

53 mil. euro valoarea tranzactiei prin care polonezii au cumparat de la Stache Lutz si Mihail Voiculescu producatorul Simcor Oradea.

63 mil. euro cifra de afaceri consolidata la nivelul holdingului Macon-Simcor in 2008.

1.090 de angajati va avea holdingul la finalul acestui an.