Pozitia Germaniei si Rusiei la decizia GM de a pastra Opel: "Complet inacceptabila". "Comportamentul General Motors arata fata urata a turbo-capitalismului"

Ziarul Financiar 04.11.2009

Liderii germani si rusi, impreuna cu sindicatele si-au exprimat protestul fata de decizia "complet inacceptabila" a constructorului american General Motors de a pastra divizia europeana Opel, dupa mai multe luni de negocieri, informeaza Reuters.

Liderul sindicatelor Klaus Franz a facut concesii legate de costul fortei de munca de milioane de euro pentru ca Opel sa fie preluata de Magna, grupul canadian sustinut de rusi.

"Comportamentul General Motors fata de muncitori este total inacceptabil", a declarat ministrul german al Economiei, Rainer Bruederle, reporterilor, dupa aflarea socantei vesti, adaugand: "Comportamentul General Motors asupra Germaniei este complet inacceptabil".

La Moscova, premierul rus Vladimir Putin a indicat ca lupta pentru producatorul auto Opel nu a luat sfarsit, spunand ca administratia germana este cea care supravegheaza situatia Opel si nu boardul General Motors.

Germania a considerat ca Magna si partenerul rus Sberbank sunt cele mai apte companii pentru a asigura locurile de munca ale germanilor si fabricile, jumatate din forta de munca a Opel aflandu-se in Germania.

"Comportamentul General Motors arata fata urata a turbo-capitalismului", a declarat Juergen Ruettgers, premierul regiunii Rinului de Nord-Westphalia, locatia unei fabrici Opel care risca inchiderea.