Miliardarul Warren Buffett face pariul vietii: mizeaza 27 mld. $ pe revenirea economiei americane

Autor: Cristina Roşca 04.11.2009

Preluarea unui operator de cai ferate pare mai degraba o achizitie de secol XIX, ar putea spune multi analisti. Dar nu si atunci cand aceasta miscare este facuta de cel mai faimos investitor din lume.



Warren Buffett a incheiat acordul vietii lui si a pariat pe viitorul economiei SUA, achizitionand compania feroviara Burlington Northern Santa Fe (BNSF), pentru care a platit 26,6 mld. dolari (18,16 mld. euro).
Legendarul investitor era de mult in cautarea unui acord "elefant" catre care sa isi canalizeze muntii de bani. Buffett detinea deja o participatie de 22,6% in cadrul Burlington, unul dintre cei mai mari operatori feroviari din Statele Unite, acum achizitionand celelalte 77% din actiuni.
Preluarea adanceste expunerea lui Buffett fata de sectoarele traditionale ale economiei, care mult timp au reprezentat baza imperiului sau, alaturi de serviciile financiare, fapt ce subliniaza increderea sa in revenirea economiei pe crestere. "Este o afacere foarte solida, care va avea o evolutie satisfacatoare daca economia evolueaza bine", a spus Buffett.

Transportul feroviar va reveni la moda
Acordul evalueaza compania BNSF cu sediul in Texas la 44 mld. dolari (30 mld. euro), inclusiv datoriile de 10 mld. dolari ale companiei, precum si valoarea participatiei pe care Berkshire a acumulat-o incepand cu 2007.
Criza financiara nu l-a descurajat pe Warren Buffett, care a incheiat o serie de acorduri indraznete in perioadele de tulburari de pe piete.
Sa cumperi o companie feroviara poate parea pentru multi o decizie luata de un om de moda veche - o achizitie mai potrivita pentru secolul al IX-lea mai degraba decat secolul actual. Buffett insa crede ca odata ce economia isi va reveni, bunurile vor incepe sa fie transportate mai mult pe calea ferata. Burlington Northern transporta carbune si cherestea din Vest, cereale din regiunea central-vestica si importurile ce vin direct din Mexic si Canada, sau prin porturile din California.
Buffett "prevede" ca transportul feroviar are viitor deoarece acesta este mai eficient din punctul de vedere al consumului de combustibil si al emisiilor de noxe decat camioanele.
Investitorul marturiseste ca acum si-a indeplinit un vis ce i-a fost negat in copilarie.
"Toate acestea se intampla pentru ca tata nu mi-a cumparat un tren de jucarie atunci cand am fost copil", a glumit Buffett.

Buffett isi cumpara "jucarii" scumpe
Noua lui "jucarie" il va costa scump pe investitorul american. Berkshire Hathaway, conglomeratul pe care el il conduce, va cheltui aproximativ 100 de dolari (68 de euro) per actiune, bani pe care ii va plati atat sub forma de actiuni ale Berkshire, cat si cash. Ca parte a ofertei, Buffett realizeaza un stock split - creste numarul de actiuni de clasa B pentru a plati actionarii Burlington Northern si incalca astfel regula de a nu realiza niciodata un stock split in cadrul Berkshire. Pretul va fi ajustat astfel incat capitalizarea de piata a companiei sa ramana aceeasi.
In momentul in care au incheiat acordul cu compania feroviara, Berkshire Hathaway a acceptat un comision de incalcare a contractului mult mai mic decat de obicei, semn ca Buffett se asteapta ca acordul sa fie incheiat fara probleme.
In cazul in care Burlington se decide sa anuleze intelegerea, Berkshire va primi 264 mil. dolari (180 mil. euro), potrivit contractului. Aceasta valoare reprezinta mai putin de 1% din valoarea totala a acordului ce cuprinde datoria neta a grupului. In mod obisnuit comisionul se stabileste la 2% pana la 3% din valoarea acordului, a spus Elizabeth Nowicki, profesor la Facultatea de drept a Universitatii Tulane.
"Berkshire stie ca exista sanse foarte foarte mici ca Burlington sa doreasca sau sa aiba oportunitatea sa se retraga", a spus Nowicki, fost avocat de fuziuni si achizitii in cadrul firmei Sullivan & Cromwell din New York. "In conditiile actuale ale economiei ma indoiesc ca Burlington va primi alte oferte de preluare."
Investitorii Burlington Northern au reactionat puternic la aflarea vestii, astfel incat pretul unei actiuni a urcat la 97 dolari per actiune, in crestere cu 28%. Desi euforia s-a extins si asupra actiunilor altor companii de transport, acordul nu a alimentat o crestere a pietei in ansamblu. Indicele Dow Jones a scazut 0,18%, pana la 9.771,91 puncte.