OTP cauta 8 mil. lei pe Bursa pentru un nou fond de investitii

Autor: Roxana Pricop 04.11.2009

Investitorii de pe Bursa pot subscrie pana la inceputul lunii decembrie la fondul de investitii OTP Green Energy, aceasta fiind a doua oferta publica initiala de titluri (Initial Public Offering - IPO) de pe bursa de la Bucuresti din acest an.



La doar o luna de la intrarea la tranzactionare a fondului inchis cu capital garantat WiseRo (simbol bursier WRO), OTP AM, divizia de administrare a investitiilor a OTP Bank, deruleaza o noua oferta publica in vederea listarii fondului OTP Green Energy, recent autorizat de arbitrul pietei de capital.
OTP Green Energy este un fond inchis de investitii cu capital garantat. Fondul garanteaza ca la finalul duratei de viata, peste 42 de luni, investitorii vor obtine un castig de cel putin 12%.
Fondul urmareste evolutia indicelui european ERIX, ce inglobeaza performanta pretului actiunilor a zece companii europene active in sectorul energiei regenerabile. Fiind un produs structurat, fondul nu investeste direct in actiunile acestui indice.
"Pana la 80% din activele fondului vor fi plasate in instrumente cu venit fix, precum titluri de stat, depozite si obligatiuni, cu restul de 20% din active urmand a fi deschis un contract de tip optiune pe indicele ERIX", a spus Dan Popovici, director de investitii la societatea OTP Asset Management.

De unde vor veni randamentele fondului
Cele mai ridicate ponderi in indicele ERIX sunt detinute de actiunile companiei britanice Vestas, producatoare de turbine eoliene (peste 25%), cele ale producatorului de turbine eoline Gamesa, precum si cele ale diviziei Iberdrola Renovables, ambele cu peste 10%.
"Prin listarea OTP Green Energy, vom aduce la Bursa un sector inexistent, cel al energiei regenerabile. Astfel, investitorii locali vor putea sa ia parte la un sector care prezinta un potential ridicat de crestere in urmatorii ani", a spus Catalin Iancu, presedintele OTPAM.
Indicele ERIX Price Return apartine companiei franceze SociŽtŽ GŽnŽrale, compozitia acestuia fiind asigurata de compania elvetiana Sustainable Asset Management.
Oferta de titluri OTP Green Energy a inceput ieri, 4 noiembrie, si ia sfarsit pe 2 decembrie. Oferta publica este de minim 40.000 de unitati Green Energy, in valoare totala de 8 milioane de lei, cu posibilitatea ca acest prag sa fie ridicat pana la 85.000 de unitati in valoare de 17 mil. lei. Suma minima cu care un investitor poate participa la oferta este de 200 lei, echivalentul unei unitati de fond.
In premiera, investitorii vor putea subscrie prin internet
Societatea de brokeraj Intercapital Invest, intermediarul ofertei, pune la dispozitie clientilor platforma online ktrade.ro pentru subscrieri in cadrul ofertei OTP Green Energy. Investitorii mai pot subscrie si la sediul societatii de brokeraj, la unitati bancare ale BRD si OTP Bank. Investitorii care subscriu prin intermediul OTP Bank beneficiaza si de dobanzi preferentiale la depozite, de pana la 11,7% la lei si de pana la 5% pentru sumele in euro, daca acceseaza produsul OTP Premium Green.
Dupa incheierea ofertei, OTP Green Energy va fi al doilea fond inchis de investitii cu capital garantat listat, numarul fondurilor inchise listate la Bursa urcand astfel la patru.
Oferta OTP Wise a inregistrat cel mai ridicat nivel de suprasubscriere de la IPO-ul lansat de Transgaz la finele lui 2007. In aceasta vara, investitorii au subscris aproape cu 50% mai mult decat valoarea ofertei, pana la 8,9 mil. lei (2,1 mil. euro). In prima luna de tranzactionare, unitatile WRO s-au depreciat cu peste 15%, in conditiile in care principalul indice bursier BET a pierdut 0,1%.