Vanzarile Albalact s-au majorat cu 25%. “Batalia pe preturi a fost de multe ori irationala”

Autor: Diana Tudor Stoica 04.11.2009

Albalact Alba Iulia, producatorul brandurilor Fulga si Zuzu, a inregistrat in primele noua luni ale acestui an o crestere de 70% a profitului net si de 25% a cifrei de afaceri comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, pe fondul cresterii volumelor vandute cu 35%.
"Rezultatele sunt foarte bune, in conditiile in care, in ultimele patru-cinci luni, batalia pe preturi a fost de multe ori irationala. Toti competitorii au sperat sa castige cota de piata in aceste conditii, insa nu toti au si reusit", a declarat Traian Simion (desen), directorul general al Albalact, companie care a rulat anul trecut afaceri de peste 51 mil. euro. Cifra de afaceri a producatorului de lactate din Alba Iulia a fost in perioada ianuarie-septembrie a acestui an de 167,8 mil. lei (39,9 mil. euro), in timp ce profitul net a ajuns la 1,7 mil. lei (circa 400.000 de euro).
De asemenea, profitul operational obtinut de Albalact in primele noua luni ale acestui an a ajuns la 6,2 mil. lei (aproape 1,5 mil. euro), de la 2,7 mil. lei in 2008. Simion a adaugat ca aceasta crestere a vanzarilor a determinat si o crestere a cotei de piata pe anumite categorii, fara a da insa exemple concrete. La obtinerea acestor rezultate a contat insa si faptul ca Albalact a achizitionat in ultima parte a anului trecut pachetul majoritar de actiuni al producatorului de lactate Raraul din Campulung Moldovenesc, pentru a creste productia de branzeturi si distributia companiei in zona Moldovei. De la inceputul anului, piata lactatelor a crescut cu maxim 5%, potrivit reprezentantilor Albalact care citeaza datele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui. Albalact, cel mai mare producator independent din piata lactatelor, este tranzactionat pe piata Rasdaq a Bursei de Valori Bucuresti sub simbolul ALBZ.
Capitalizarea companiei din prezent, respectiv de 228,4 mil. lei (54 mil. euro), este de aproape patru ori mai mica decat maximul atins in 2007 (186 mil. euro), dar dubla fata de minimul inregistrat la sfarsitul anului trecut (24 mil. euro).