13.000 de firme au intrat in insolventa in primele noua luni. Cum comentati?

Autor: Adriana Rosoga 04.11.2009

Numarul firmelor care au intrat in insolventa in primele noua luni ale anului a crescut cu 26% fata de perioada similara din 2008, cele mai multe dintre aceste firme activand in comert, potrivit datelor furnizate ZF de catre Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC).
Astfel, la sfarsitul lunii septembrie, 12.845 de firme din Romania, cu afaceri cumulate de sute de milioane de euro, intrasera sub incidenta Legii 85/2006 privind procedura de insolventa.
Blocajul financiar survenit pe fondul crizei economice si lipsa lichiditatilor cu care se confrunta tot mai multe companii sunt principalele cauze care au dus la cresterea numarului de firme intrate in insolventa in acest an.
"Scaderea consumului, a cererii pe pietele externe, accesul greu la creditare au dus la intrarea in insolventa a unor firme mari care altfel nu ar fi ajuns intr-o astfel de situatie. In prima jumatate a anului viitor lucrurile nu se vor imbunatati si este posibil sa vedem dosare de insolventa destul de importante", comenteaza Arin Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania.
In ultima perioada retaileri mari precum Leonardo, lantul de supermarketuri SPAR, Ultra Pro Computers si distribuitorul de materiale de constructii Direct au inceput procesul de restructurare.
"Cred ca peste 80-90% din firmele care au intrat in insolventa vor ajunge la faliment si aceasta este o cifra opti­mista", spune Arin Stanescu, prese­din­tele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania.In Romania, o concentrare puternica a numarului de insolvente este pe primele trei sectoare: comert (5.552 de firme), industria prelucratoare (2.289 de firme) si constructii (1.678 de firme), care reprezinta 74% din totalul numarului de firme aflate in insolventa in primele noua luni ale acestui an."In trimestrul al treilea, lucrurile au stagnat din cauza grevei magistratilor si a concediilor de vara, astfel incat cererile de intrare in insolventa depuse in primul semestru se judeca abia acum. Acest lucru inseamna ca in ultimul trimestru vom vedea un numar mai mare de firme care vor intra in insolventa", spune Cristian Ionescu, director general al Coface Romania.El spune ca pana la sfarsitul anului se asteapta ca numarul firmelor care intra in insolventa sa ajunga la peste 20.000.

La finalul anului 2008 erau inregistrate 14.483 de firme aflate in diverse stadii ale procedurii de insolventa.Potrivit datelor ONRC, 12% din companiile care au intrat in insolventa in perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2009 sunt din Bucuresti, respectiv 1.557, cu 23% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut. Pe locurile urmatoare se situeaza Constanta (867), Bihor (748), Cluj (702) si Brasov (693). Judetul Satu Mare a inregistrat cea mai mare crestere a numarului de insolvente, respectiv 503, cu 81% mai mult fata de anul trecut."Managerii companiilor abuzeaza de aceasta procedura de insolventa pentru a-i constrange pe debitori sa faca plati. Totodata, pe fondul scaderii abrupte a vanzarilor, unele companii profita de insol­venta pentru a prelungi termenele de plata peste limita. Este o masura care pe termen scurt aduce o gura de oxigen companiei, insa nu inseamna ca este de succes", precizeaza Ionescu. In Europa Centrala si de Est, numarul falimentelor a explodat de la inceputul anului, cifrele indicand o crestere cu 50% a numarului firmelor care au solicitat inceperea procedurilor de faliment sau insolventa. In Cehia, in perioada ianuarie - septembrie, 3.516 companii si antreprenori au solicitat demararea procedurilor de faliment, cu 80% in plus fata de primele noua luni ale anului precedent, iar pana la sfarsitul anului numarul acestora va creste cu 5.000. In Polonia, in prima jumatate a lui 2009, peste 290 de companii au intrat in faliment, cele mai afectate fiind cele din secto­rul de textile si cel imobiliar, in timp ce in Bulgaria, pana in au­gust, numarul fir­me­lor care au intrat in fali­ment a urcat la 221, in crestere cu 63% fata de aceeasi perioada a anu­lui trecut. Casa de insolventa Tran­silvania spune ca de la ince­putul anului numarul firme­lor pen­tru care a gestionat pro­cedura de insol­ven­ta a crescut cu 60%.

"Numarul firmelor pen­tru care am gestionat proce­dura de insolventa a crescut cu peste 60% in primele noua luni din 2009 fata de perioada similara a anului trecut, iar ca volum al activelor cresterea a fost undeva la 100%", spune avocatul Nicolae Rusu, partener la Casa de insol­venta Transilvania. El spune ca onorariul unui practician in insolventa variaza foarte mult, intre 2.000 de lei si 5.000 de euro pe luna, deoarece sunt stabilite de tribunale. "Media este in jur de 2.000 de euro lunar. Probabil ca veniturile noastre nu vor creste atat de mult in acest an daca tinem cont ca valoarea activelor a scazut, iar posibilii cumparatori asteapta sa vada cum se misca piata.