Bank of Cyprus a avut un profit de 8 mil. euro la noua luni

Autor: Ciprian Botea 05.11.2009

Bank of Cyprus Romania, filiala locala a grupului cipriot cu acelasi nume, a avut in primele noua luni din 2009 un profit net de 8 milioane de euro, de aproape trei ori peste nivelul consemnat in perioada similara a anului trecut, potrivit datelor raportate de grup.
La sfarsitul lunii septembrie, banca avea in portofoliu credite in valoare de 585 de milioane de euro, in crestere de la 501 mil. euro in aceeasi perioada din 2008. In trimestrul trei din 2009 banca a acordat finantari de circa 18 mil. euro, cu 81% sub nivelul creditelor din perioada similara din 2008.
Depozitele atrase de banca totalizau 113 mil. euro la sfarsitul primelor trei trimestre din 2009, in crestere cu 20 mil. euro fata de nivelul consemnat la jumatatea anului. La nivelul intregii piete, depozitele au avansat rapid anul acesta, in conditiile in care bancile s-au orientat catre atragerea de resurse, majorand agresiv dobanzile in prima parte a anului.
Chiar daca in ultima perioada s-a inregistrat o tendinta de reducere a bonificatiilor la depozite, dobanzile la lei raman inca aproape de palierul de doua cifre in cazul bancilor de talie mica, cum este Bank of Cyprus, oferind astfel un randament sensibil mai mare decat inflatia. In acelasi timp, economisirea populatiei si companiilor continua pe un fond de prudenta.
Bank of Cyprus a intrat pe piata locala abia in 2007, rezultatele din acest moment ale bancii datorandu-se si faptului ca aceasta nu a fost parte a boom-ului creditarii pe segmentul de retail din perioada 2004-2008 si care in acest moment genereaza o deteriorare rapida a portofoliilor de credite in cazul majoritatii bancilor. Banca nu are o expunere foarte mare pe retail, in conditiile in care reteaua sa teritoriala nu depaseste 11 sucursale.
La nivel de grup, Bank of Cyprus a inregistrat in primele noua luni un profit net de 265 mil. euro, ceea ce inseamna ca sucursala din Romania a contribuit cu circa 3% la profit.
In Romania, grupul detine, pe langa operatiunile bancare, si firma de leasing Cyprus Leasing IFN. Grupul are peste 220 de angajati in Romania.