Polonia ia bani din pensiile private ca sa acopere datoria publica

Autor: Andreea Neferu 05.11.2009

Guvernul polonez a propus ca o parte din fondurile depozitate in schemele de pensii private sa fie mutate in sistemul public, in incercarea de a limita cresterea datoriei publice, care mai are putin si explodeaza.



Planul concret in acest sens este reducerea contributiilor care merg catre sistemul privat de pensii de la 7,3% la 3% din salariu pana in a doua jumatate a anului viitor, a declarat ministrul polonez de finante Jacek Rostowski. Diferenta de 4,3% ar urma astfel sa intre in sistemul public de pensii, scrie Financial Times.
Guvernul de la Varsovia se straduieste sa mentina datoria publica aferenta anului viitor la mai putin de 55% din Produsul Intern Brut (PIB), iar in conditiile in care autoritatile nu vor reusi sa o pastreze in limitele prevazute, bugetul de stat va suferi modificari drastice.
Datoria guvernamentala de anul acesta este estimata sa atinga 50% din PIB, urmand ca anul viitor sa se situeze intre 54,5% si 55% din PIB.
Anuntul privind planurile cabinetului de la Varsovia a contrariat analistii, care au declarat ca acestea ar putea diminua perceptia opiniei publice asupra guvernului polonez, creditat ca fiind reformist si pro-business.
"Este o idee foarte proasta. Isi rezolva problemele de astazi in contul persoanelor care vor iesi la pensie peste un deceniu", a declarat Ryszard Petru, economist-sef al creditorului BRE Bank, parte a bancii germane Commerzbank. Pe de alta parte, propunerea guvernului polonez ar putea tempera pericolul ca datoria publica sa depaseasca pragul convenit, reducand nevoile de finantare ale statului cu circa 13 mld. zloti (3 mld. euro). "Masura va avea implicatii la nivelul datoriei publice in sensul ca nu ii va mai permite sa creasca", a explicat Rostowski.
In prezent, fondurile private de pensii utilizeaza circa o treime din contributiile pe care le atrag de la salariati pe piata de capital, in timp ce restul de doua treimi este folosit pentru a cumpara titluri guvernamentale de datorie. Reducerea pana la jumatate a fondurilor pe care aceste institutii le primesc ar putea afecta atat cererea pentru titlurile de stat, cat si evolutia Bursei de la Varsovia.
Fondurile de pensii private, intrate pe piata din Polonia dupa reforma pensiilor din 1999, au fost extrem de profitabile, insa anul acesta guvernul a aprobat o legislatie prin care comisioanele pentru administrarea schemelor de pensii au fost reduse.
Chiar daca Polonia pare a fi singura tara din Uniunea Europeana care va incheia anul fara a fi intrat in recesiune, criza economica i-a dezechilibrat puternic finantele publice.
Deficitul bugetar este de asteptat sa urce la 6,5% din PIB anul acesta, iar guvernul polonez vrea sa accelereze programele de privatizare pentru a limita gaura din buget de anul viitor.