Hidroelectrica inca discuta cu bancile obtinerea unui credit de 300 mil. euro

Autor: Roxana Petrescu 05.11.2009

Discutiile dintre Hidroelectrica si banci dureaza de mai bine de doi ani.



Hidroelectrica, cel mai ieftin producator de energie electrica, spune ca se afla in negocieri cu patru institutii bancare in vederea obtinerii unui credit de 300 de milioane de euro pentru finantarea programelor de investitii, a declarat directorul general al companiei Mihai David, citat de Mediafax.
Discutiile dintre Hidroelectrica si banci dureaza de mai bine de doi ani, de cand fostul director general al companiei Traian Oprea a anuntat ca se afla in discutii cu mai multe institutii financiare privind obtinerea unor credite care ar fi putut ajunge pana la 900 de milioane de euro. Potrivit informatiilor disponibile, compania nu a reusit pana acum sa obtina vreun credit mare din partea bancilor cu care a purtat negocieri.
David nu a dorit sa precizeze numele bancilor cu care compania se afla in negocieri, dar a adaugat ca a semnat cu o banca un acord pentru un imprumut de 30 de milioane de euro si cu o alta institutie financiara un acord pentru un credit de 80 de milioane de lei.
Potrivit datelor companiei, Hidroelectrica vrea sa investeasca pana in 2025 circa 1,9 miliarde de euro, intentionand ca prin investitii in noi unitati de productie a energiei electrice gradul de valorificare al potentialului hidroenergetic sa creasca de la 53,83% la 64,78%.
Potrivit celor mai recente planuri de reorganizare a sistemului energetic, Hidroelectrica urma sa fie divizata in vederea crearii a doua companii energetice gigant de stat. Acest proiect de reorganizare a fost realizat in timpul coalitiei de guvernare PD-L-PSD, iar odata cu ruperea acestei coalitii, aparent ideea crearii acestor doua companii energetice si-a pierdut sprijinul politic.
Potrivit ultimelor declaratii, este agreata ideea constituirii unui singure companii energetice de stat, un asa-zis campion national, in care sa fie incluse toate companiile energetice, inclusiv Electrica, dar fara partea de gaze.
Deocamdata nu s-a luat nicio decizie concreta privind strategia care va fi adoptata pana la urma privind reorganizarea sistemului energetic.
Hidroelectrica a inregistrat o diminuare de aproape trei ori a profitului net in primele noua luni ale anului comparativ cu perioada similara din 2008, pana la
84 mil. lei (circa 20 mil. euro).
In perioada de timp analizata, compania a inregistrat o usoara crestere a cifrei de afaceri, de circa 5%, pana la 1,8 miliarde de lei (442 mil. euro), ca urmare a majorarii tarifelor pe piata concurentiala (pentru acele contracte incheiate cu consumatorii eligibili) cu circa 10%.

Videanu: O singura companie energetica, o eroare incredibila
Adriean Videanu, ministrul economiei, crede ca infiintarea unei singure companii energetice nationale, varianta sustinuta de unii politicieni, ar fi o "eroare incredibila", ministrul fiind in continuare adeptul reorganizarii sistemului energetic prin infiintarea a doua companii energetice. "Ar fi o eroare incredibila. Mi-as dori ca politicul sa aiba un rol cat mai mic in problemele energetice", a spus Videanu, prezent la inaugurarea unei investitii intr-o hidrocentrala de pe raul Olt si citat de Mediafax.