Basescu: Daca vom putea, vom cobori cota unica la 14% sau 12% in 2011

Autor: Iulian Anghel 05.11.2009

Presedintele Traian Basescu a sustinut ieri ca ar fi posibila o diminuare a cotei unice de impozitare la 14% sau chiar de 12%, insa in anul 2011.
Cota unica de impozitare a fost introdusa incepand cu guvernarea PNL-PD, la finele lui 2004, dar a fost pusa sub semnul intrebarii in guvernarea PSD-PD-L dupa legislativele din 2008. Insa chiar daca o parte a liderilor PSD sustin ca ea si-a epuizat sursele de a misca economia, cota unica a fost mentinuta.
"Cota unica si-a facut datoria perfect. Este una dintre cheile evolutiei noastre economice pozitive: neafectarea cotei unice. Daca vom putea candva, probabil in 2011, va trebui sa o coboram de la 16% la 14%, poate chiar la 12%, pentru ca acum vine si legea care nu mai impoziteaza profitul reinvestit. Or, interesul nostru, pe de o parte, este sa stimulam consumul intr-un mod specific economiei de piata, adica lasand mai multi bani in buzunarele salariatilor, iar, pe de alta parte, sa dam posibilitatea oamenilor de afaceri sa reinvesteasca mai mult", a declarat ieri Basescu la Realitatea FM.
Partidul care sustine acum reducerea cotei unice de impozitare este PNL. Liberalii ar dori o cota unica de impozitare de 10% si TVA de 15%. Seful statului a spus ieri ca, in opinia sa, cota TVA trebuie mentinuta la 19%.
Presedintele a afirmat ca in discutiile sale cu investitorii straini din urma cu peste o luna, discutii care au aparut in presa, au fost mai nuantate si ca a sustinut atunci ca Taxa pe Valoarea Adaugata ar putea fi majorata doar in cazul in care nu mai este nimic de facut.
Presedintele Traian Basescu a mai spus, in emisiunea citata, ca salariile bugetarilor si pensiile vor fi platite integral in noiembrie si in decembrie, dar nu din banii de la FMI, ci din imprumuturi interne, cu costuri mai mari. "Eu garantez ca si in noiembrie si in decembrie vor plati si pensiile si salariile. Fac o mentiune insa, nu din banii de la FMI, daca nu va veni transa din decembrie, ci vom imprumuta de pe piata interna, ceea ce va insemna costuri mai mari. Repet: integral", a spus Basescu.
Acordarea celei de-a treia transe din imprumutul de la FMI (1,5 mld. euro, jumatate din suma urmand sa mearga spre plata salariilor si a pensiilor) este sub semnul intrebarii, FMI cerand adoptarea legii bugetului de stat pentru 2010 pana la 10 decembrie.
Parlamentul a adoptat miercuri o hotarare prin care s-ar puta deschide calea juridica prin care guvernul demis al lui Emil Boc sa poata transmite Parlamentului proiectul legii bugetului. De asemenea, presedintele a promulgat ieri legea salarizarii unitare si pe cea privind reorganizarea unor institutii publice (dupa ce miercuri Curtea Constitutionala a aratat ca acestea sunt constitutionale), care si ele fac parte din aranjamentul Romaniei cu FMI.