„Statul duce o politica sinucigasa neplatind datorii de 2 mld. euro”

Autor: Adriana Rosoga 05.11.2009

Firmele au de incasat de la stat 8 mld. lei (circa 2 mld. euro) din TVA si din lucrari executate de firmele de constructii catre autoritati si neplatite, sustine Cezar Corici, presedintele Uniunii Generale a Industriasilor din Romania - UGIR 1903.
"Am ajuns (companiile - n.r.) sa sustinem statul cu 2 mld. de euro. O asemenea politica este sinucigasa pentru ca va duce la inchiderea multor firme de constructii, ceea ce inseamna ca statul nu va mai incasa de la aceste firme taxe si impozite la buget. Plati mai importante s-au facut in luna martie, dupa care nu s-a mai intamplat nimic. In prezent pot spune ca nu exista niciun fel de dialog cu Ministerul de Finante", spune Cezar Corici, care reprezinta companii din industrie care contribuie cu circa 20% la PIB.
El precizeaza ca in aceste conditii statul nu ar trebui sa puna poprire pe conturi pentru neplata datoriilor bugetare.
Corici se asteapta ca urmatoarele doua luni sa aduca 100.000 de someri in plus, in conditiile in care numarul somerilor a ajuns la peste 625.000 la sfarsitul lui septembrie.
"Avem semnale ca cel putin 50.000 de oameni din industria textila vor fi disponibilizati in urmatoarele doua luni. 100.000 de someri in aceasta perioada este o cifra optimista", precizeaza Corici