Lichiditatea de pe piata valutara ramane scazuta. Stabilitatea cursului a alungat strainii

Autor: Ciprian Botea 08.11.2009

Dealerii au tranzactionat in octombrie 28 de miliarde de euro pe piata valutara locala, cu 53% sub nivelul consemnat in aceeasi luna din 2008 si cu un miliard si jumatate de euro mai putin decat in luna anterioara, in conditiile in care speculatorii straini au disparut de pe piata.
"Este clar ca strainii au disparut de pe piata si de aceea cred ca n-ar trebui sa ne asteptam la o depreciere prea mare a leului in perioada urmatoare. Lichiditatea in scadere permite bancii centrale sa controleze mai bine cursul de schimb", noteaza Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank.
In octombrie, volumul mediu zilnic al operatiunilor de pe piata valutara a fost de 1,27 miliarde de euro, in scadere de la 1,33 miliarde de euro, cat s-a inregistrat in luna anterioara. Varful istoric, de 2,57 miliarde de euro, a fost stabilit in octombrie anul trecut, cand speculatorii straini au lansat un atac asupra leului.
Analistii spun ca tranzactiile vor ramane la un nivel scazut si in perioada urmatoare, in conditiile in care Romania nu mai prezinta aproape deloc interes pentru speculatorii straini, iar economia nu o sa-si revina foarte curand.

"E clar ca volumele nu vor reveni pana nu o sa se vada o imbunatatire a situatiei economice. In acelasi timp si BNR tine speculatorii departe, ceea ce partial are efecte pozitive", apreciaza Chidesciuc.
Economistul-sef al ING Bank spune ca in situatia in care tranzactiile sunt scazute si speculatorii straini sunt inexistenti, presiunile pe leu din ultima perioada au venit din partea agentilor economici care au avut de efectuat plati in valuta. In conditiile in care lichiditatea este scazuta, orice tranzactie mai mare de cumparare de valuta se poate resimti la nivelul cursului de schimb.
Chidesciuc spune totusi ca in perioada urmatoare nu exista premise ca leul sa se deprecieze masiv si ca un declin de 4-5% s-ar inscrie in fluctuatiile unei piete valutare normale.
In octombrie cursul a variat intre 4,24 si 4,3 lei pentru un euro, media urcand la 4,28 lei/euro de la 4,23 lei/euro in septembrie.
La sfarsitul saptamanii trecute cursul de schimb a coborat sub pragul de 4,3 lei pentru un euro, dar analistii spun ca interventia BNR in piata a avut ca principal efect negativ majorarea dobanzilor la lei de pe piata interbancara.
Astfel, rata dobanzii ROBOR s-a instalat din nou peste pragul de 10% impulsionata inclusiv de decizia bancii centrale de a mentine dobanda de politica monetara la 8% si rezervele minime obligatorii la pasivele in lei si valuta la 18%, respectiv 30%.
Unii dealeri spun insa ca dobanzile sunt influentate de o cerere mare de lei din partea jucatorilor straini, ceea ce ar putea indica faptul ca acestia isi construiesc pozitii valutare impotriva leului pentru a putea ataca mai tarziu.
In octombrie tranzactiile valutare interbancare au continuat sa scada, ajungand la o medie zilnica de 345 de milioane de euro, in scadere cu 17% comparativ cu luna septembrie si de aproape trei ori sub nivelul consemnat in aceeasi luna din 2008. Minimul tranzactiilor zilnice interbancare a fost consemnat in august, cand au fost derulate operatiuni medii de 312 milioane de euro. In acelasi timp, bancile au continuat sa vanda mai multa valuta clientilor decat au cumparat de la acestia, ceea ce constituie un alt factor de presiune asupra leului.
Bancile au vandut in medie catre clienti 923 de milioane de euro zilnic, in timp ce au cumparat de la acestia 895 de milioane de euro pe zi.