Producatorul bistritean Carmo-Lact, vanzari de 11 mil. euro

Autor: Laurentiu Cotu 08.11.2009

Producatorul de lactate si branzeturi Carmo-Lact Prod din localitatea Monor, judetul Bistrita-Nasaud, a anuntat pentru acest an o cifra de afaceri de peste 46,8 mil. lei (aproximativ 11,1 mil. euro), valoare apropiata de rezultatele inregistrate anul trecut.
Compania bistriteana a incheiat exercitiul financiar trecut cu vanzari totale de aproximativ 47,4 mil. lei.
"In estimarile facute pentru acest an am tinut cont de faptul ca puterea de cumparare a clientilor nostri este in scadere datorita crizei financiare. Cresterea dobanzilor, a ratei somajului, comasate cu scaderea veniturilor, sunt doar cativa dintre factorii care duc la reducerea bugetului alocat chiar si pentru produsele alimentare. Cu toate acestea piata pro­duselor alimentare nu este cea mai afectata de criza financiara, fiind totusi o piata atractiva in care con­cu­renta se face tot mai mult simtita", a declarat Alin Neagos, directorul eco­nomic al companiei Carmo-Lact Prod. Com­pania produce sub brandurile Fagaras, Monor si Tihuta.
"Suntem constienti ca va urma o perioada dificila in care produsele lactate se vor comercializa la preturi minime. Micii producatori nu vor face fata concurentei si vor ceda", a mai spus Neagos.
Singurul punct de lucru al companiei Carmo-Lact Prod este in localitatea Monor, unde firma detine trei fabrici de lapte. Potrivit reprezentantilor companiei din Bistrita-Nasaud, 32% din vanzari sunt realizate din contractele cu distribuitorii, supermarketurile sustin 22% din cifra de afaceri a companiei, iar restul vanzarilor se realizeaza in cadrul diferitelor magazine mici de cartier.
"Piata alimentara din Romania este in dezvoltare pe toate segmentele si inca urmeaza modificari majore. Cu toate ca anul 2009 nu a fost unul stralucit, am facut o serie de investitii pentru optimi-zarea cheltuielilor. In urma­toa­rea perioada vom achizitiona li­ni­ile ne­cesare pentru producerea casca­­valurilor pentru care am finalizat constructia unui fabrici in toamna acestui an", spune directorul econo­mic al companiei Carmo-Lact Prod.
Conducerea companiei a anuntat anul trecut investitii de aproximativ 4 mil. euro pentru construirea si popularea cu animale de rasa a unei ferme, precum si in diversificarea productiei. Carmo-Lact Prod detine o ferma proprie de 150 de capete, destinata producerii laptelui, principala materie prima utilizata in procesul de productie.
Compania Carmo-Lact Prod este detinuta de Ioan Neagos si Creosteanu Eugen-Adrian, cu 50% din actiuni fiecare.