Ce rentabilitate au fondurile de pensii facultative

Autor: Angela Placinta 08.11.2009

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a inceput sa publice pe site-ul propriu ratele de rentabilitate ale fondurilor de pensii facultative (pilonul II) care au fost lansate pe piata in urma cu mai mult de doi ani.
Potrivit legislatiei in vigoare, la doi ani dupa ce incepe sa functioneze un fond de pensii facultative CSSPP trebuie sa publice la inceputul fiecarei luni rata de rentabilitate anualizata a acestuia pentru ultimele 24 de luni.
In prezent, in aceste raportari sunt cuprinse 7 din cele 13 fonduri de pensii facultative de pe piata locala, impartite pe grade de risc. Rentabilitatea este indicatorul principal care arata performanta fondurilor de pensii si se calculeaza conform normelor CSSPP, in functie de variatia unitatii de fond (VUAN).
La categoria de risc scazut este prezent un singur fond, BCR Prudent, cu o rata de rentabilitate de 5,985%. In categoria de risc mediu sunt cuprinse cinci fonduri de pensii facultative, cu rentabilitati cuprinse intre -6,52% si 6,2%.
Astfel, fondurile de pensii care au inregistrat rentabilitati pozitive sunt ING Optim (12,516%), ING Clasic (10,1412%), AZT Moderato (Allianz-Tiriac Pensii, 6,2175%) si Aviva Pensia Mea (4,2901%). Un singur fond este pe minus: OTP Strateg, cu o rentabilitate de -6,52%.
CSSPP calculeaza, de asemenea, o rata de rentabilitate minima pentru fiecare clasa de risc. La clasa de risc mediu rata minima este de 4,4497%, iar fondurile Aviva Pensia Mea si OTP Strateg se afla sub acest prag. Potrivit legislatiei in vigoare, daca un fond de pensii se afla timp de patru trimestre consecutiv sub pragul minim de rentabilitate, acesta este plasat de CSSPP in supraveghere speciala, iar daca nu isi revine, ramane fara autorizatie.
Fondurile de pensii facultative au o rata medie ponderata de rentabilitate de 8,8994%.
La categoria risc ridicat este prezent un singur fond: AZT Vivace (administrat de Allianz-Tiriac Pensii), cu o rata de rentabilitate anualizata de 4,919%, potrivit datelor CSSPP.
La sfarsitul lunii septembrie cele 13 fonduri de pensii facultative de pe piata locala aveau peste 178.900 de participanti si active nete in valoare de 172,6 milioane de lei.
Dupa valoarea activului net, cele mai mari fonduri sunt ING Optim (46,9 milioane de lei), BCR Prudent (37,9 milioane de lei) si AZT Moderato (26,7 milioane de lei).