Jumatate din programul “Prima casa” se muta in 2010

Autor: Angela Placinta 08.11.2009

Mai mult de jumatate din plafonul de un miliard de euro alocat pentru programul "Prima casa" urmeaza sa fie mutat in bugetul pentru 2010, in conditiile in care pana la sfarsitul acestui an vor fi acordate garantii de stat in valoare de 420-440 mil. euro, a declarat Aurel Saramet, presedintele Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM, citat de Mediafax.
Saramet a declarat, in urma unei intalniri cu premierul interimar Emil Boc, ca fondurile alocate pentru 2010 vor fi consumate, conform estimarilor, in prima jumatate a anului viitor.
Programul "Prima casa", care permite achizitionarea unei locuinte printr-un credit cu dobanda sub cea a pietei, datorita garantiei statului, a fost lansat in luna august, iar pana in prezent au fost acordate 7.811 de garantii (credite), in valoare de 328 de milioane de euro. Potrivit datelor prezentate de Emil Boc, peste 80% din credite au fost contractate de persoane cu varste de pana la 35 de ani. Doar 28% din locuintele cumparate sunt noi, construite dupa 2008, iar 5% sunt construite in regie proprie.
O treime din garantii au fost acordate in Bucuresti, 7,3% in judetul Cluj si cate 3-4% in judetele Brasov, Ilfov, Iasi, Sibiu si Prahova.
Guvernul a redistribuit in urma cu o luna garantiile acordate bancilor, in sensul ca le-a retras de la institutiile de credit care au acordat foarte putine imprumuturi prin porgramul "Prima casa" si le-a distribuit bancilor care si-au epuizat plafoanele initiale.
Prin acest program, persoanele pot contracta credite cu un avans de 3.000 de euro pentru o locuinta de maximum 60.000 euro, cu o rata a dobanzii EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) plus maxim 2,5%. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de banca.