UniCredit crede ca leul s-ar putea intari dupa comentariile BNR

Autor: Liviu Chiru 08.11.2009

Comentariile optimiste privind evolutia cursului ale guvernatorului Mugur Isarescu i-au determinat pe analistii UniCredit sa considere ca leul ar putea sa castige usor teren in fata euro in perioada urmatoare.
Euro s-a stabilizat in ultimele saptamani pe palierul de 4,3 lei, dealerii suspectand insa frecvente interventii discrete ale bancii centrale, menite sa contrabalanseze presiunile de depreciere.
"Desi cotatiile leu/euro raman in jurul nivelului de 4,3, vedem pontetial de intarire, mai ales dupa comentariile bancii centrale privind nivelul excedentar al rezervelor valuare. Totusi, principalul factor care limiteaza potentialul de apreciere al leului este situatia politica", spune Rozalia Pal, economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank.
Guvernatorul Mugur Isarescu a aratat vineri ca nu vede motive pentru o depreciere suplimentara a cursului, in conditiile in care principalul factor de slabiciune a economiei romanesti invocat de analisti in anii trecuti, deficitul de cont curent, s-a corectat semnificativ.
Pentru anul acesta, BNR estimeaza o reducere a deficitului de cont curent (care masoara iesirile nete de valuta din economie) la 4% din Produsul Intern Brut, de la 12% anul trecut. Totodata, Isarescu a aratat ca rezervele valutare sunt peste nivelul optim. Raportat la importuri, rezerva internationala a BNR acopera acum mai mult de opt luni, fata de un nivel optim de patru luni.
Euro a incheiat saptamana trecuta la putin peste 4,3 lei pe piata valutara. BNR a calculat vineri un curs de 4,2988 lei, cu 0,07 bani sub nivelul precedent. Dolarul a pierdut 0,99 bani, coborand la 2,8862 lei.
"O banca locala a vandut agresiv valuta pentru a calma eventualele presiuni de depreciere a monedei locale. Bancile locale nu mai speculeaza impotriva leului, pentru ca stiu ca este un capac de curs la 4,3 lei", spune un dealer. Euro a urcat pana aproape de 4,31 lei pe parcursul sedintei de tranzactionare, jucatorii reactionand la stirile privind amanarea incheierii celei de-a doua revizii din cadrul acordului de finantare externa incheiat cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, conditii in care si tragerea transelor (programate pentru noiembrie) va fi decalata. BNR s-a asigurat insa ca oferta de valuta pe piata a fost suficienta pe tot parcursul zilei, astfel incat sa nu urce cursul.
Volumul redus de tranzactionare pe piata valutara de la Bucuresti faciliteaza operatiunile BNR, care nu mai este nevoita sa cheltuiasca sume importante din rezerva pentru a apara cursul.
Pe piata monetara dobanzile au ramas la niveluri de 9%-10% pe an, in conditiile in care BNR evita sa ofere bancilor credite de refinantare.
Pe piata au aparut din nou discutii privind posibile operatiuni derulate de BNR cu anumite banci, pe baze bilaterale, prin care injecteaza lei, astfel incat Trezoreria sa gaseasca cumparatori pentru titlurile pe care le emite.