UE: Accesul la internet, taiat doar dupa audierea utilizatorilor suspectati de activitati ilegale

Autor: Andrei Constantinescu 08.11.2009

Guvernele statelor membre ale Uniunii Europene si legislativul UE au ajuns la un acord asupra unei noi legi a telecomunicatiilor care sporeste drepturile consumatorilor, concurenta si stimuleaza investitiile in sectorul de profil, evaluat la 300 de miliarde de euro pe an, transmite Reuters.
Acordul a fost intarziat de opozitia legislativului european fata de intentia unor state precum Franta, Marea Britanie si Olanda de a putea bloca accesul la internet al utilizatorilor suspectati ca descarca ilegal fisiere.
Franta a adoptat deja o lege care restrictioneaza accesul la internet al abonatilor suspectati de astfel de activitati.
In final s-a convenit ca interzicerea accesului la internet al utilizatorilor suspectati de activitati precum descarcarea unor materiale cu copyright sau a pornografiei cu minori sa aiba loc abia dupa audierea, in conditii corecte, a acestora. "A fost o batalie lunga, dar toate partile au recunoscut ca drepturile fundamentale ale utilizatorilor in domeniul digital trebuie garantate", a declarat Monique Goyens, director general al BEUC, organizatia de protectie a consumatorilor europeni.
Acordul va fi trimis spre aprobare Parlamentului European si Consiliului de ministri ai telecomunicatiilor.
Reforma va crea o agentie paneuropeana de supraveghere, numita Organizatia autoritatilor europene de reglementare in domeniul comunicatiilor electronice (Body of European Regulators for Electronic Communications - BEREC) pentru a imbunatati aplicarea legislatiei din cele 27 de state membre in sectorul de profil, astfel incat niciun operator sa nu fie protejat de concurenta.
In urma adoptarii legii, operatori cu pozitii dominante, precum Deutsche Telekom, Telenor, TeliaSonera si BT s-ar putea confrunta cu o concurenta crescuta.
Google, Microsoft si Yahoo! trebuie sa stearga mai repede istoricul cautarilor pe web
Google, Microsoft si Yahoo! trebuie sa limiteze perioada de pastrare a datelor privind cautarile pe internet efectuate de utilizatori si nu pot justifica stocarea acestora mai mult de sase luni, considera oficiali ai UE care investigheaza posibila incalcare a dreptului la viata privata.
"Grupul de lucru nu este convins de justificarile Google, Microsoft si Yahoo! pentru pastrarea acestor date o perioada mai lunga", se arata in scrisori trimise acestor companii de catre grupul european de lucru numit Article 29 Data Protection Working Party, transmite Bloomberg.
Propunerile grupului sunt aplicate de autoritatile nationale de reglementare din statele europene, care au dreptul sa aplice amenzi companiilor care nu respecta prevederile legale.
Reducerea perioadei de pastrare a datelor privind cautarea pe internet poate afecta veniturile companiilor care analizeaza interesele utilizatorilor pentru a tinti anumite domenii de publicitate.