Puterea Capitalei: consumul de energie a scazut doar cu 2%

Autor: Roxana Petrescu 08.11.2009

Consumul de energie din Bucuresti s-a redus in primele noua luni ale anului cu aproximativ 2%, de circa cinci ori mai putin fata de media nationala din primele trei trimestre, potrivit reprezentantilor Enel, actionarul majoritar la fostei Electrica Muntenia Sud. Acest lucru arata faptul ca Bucurestiul a rezistat mult mai bine la criza, comparativ cu alte orase din Romania. Un alt indicator care sustine acest lucru este rata somajului. Daca in tara nivelul somajului a ajuns la circa 7%, nivel dublu comparativ cu anul trecut, in Bucuresti rata somajului s-a pastrat la 2% in ultimul an.
O posibila explicatie a rezistentei Capitalei in fata crizei este faptul ca fata de alte orase Bucurestiul este concentrat intr-o masura mai mare pe servicii, segment care nu a fost la fel de afectat cum a fost cel de productie, unde s-au facut cele mai mari restructurari.
"La nivelul clientilor Enel Energie Muntenia (companie rezultata in urma separarii activitatilor de furnizare a energiei electrice de cele de distributie din cadrul Electrica Muntenia Sud - n.red.), evolutia consumului de electricitate in Bucuresti a cunoscut o usoara scadere de aproximativ 2%, pe parcursul primelor 9 luni ale anului 2009, comparativ cu perioada similara a anului trecut", spun reprezentantii Enel. Consumul de energie este considerat un indicator precis in ceea ce priveste diagnosticarea evolutiei unei economii.