Cum se raporteaza bancile la dobanzile de referinta in regiune

Autor: Ciprian Valentin Botea 10.11.2009

Dobanzile practicate de bancile romanesti la creditele noi in lei acordate populatiei sunt cu pana la 5-6 procente mai mari decat cele platite de cehi sau polonezi pentru creditele contractate in moneda locala, in conditiile in care si dobanzile-cheie ale bancilor centrale difera semnificativ.

In schimb, in Ungaria dobanzile la creditele de consum sunt cu circa 11% mai mari, in conditiile in care inflatia este relativ ridicata comparativ cu celelalte doua tari, iar creditele contractate de populatie cu intarzieri la plata ratelor lunare mai mari de 90 de zile au depasit 5% din totalul imprumuturilor, potrivit datelor bancii centrale de la Budapesta.

In conditiile in care neperformantele s-au triplat in ultimul an, iar banca centrala se asteapta ca portofoliile de credite sa continue sa se deterioreze si in 2010, bancherii ungari continua sa mentina dobanzile la creditele de consum la circa 29%, in timp ce dobanda medie la depozitele atrase de la populatie a coborat la 8,5% pe an, comparativ cu 10-11% pe an in toamna anului trecut.

In Romania dobanda medie la creditele de consum in lei era de 17,92% pe an in august comparativ cu 13,84% pe an in aceeasi perioada din 2008, dar in scadere cu aproape o jumatate de punct procentual comparativ cu luna anterioara. Si in cazul creditelor ipotecare in lei dobanda a crescut in ultimul an cu circa trei puncte procentuale, pana la 11,74% pe an.

Cresterea dobanzilor, spun bancherii, vine in conditiile in care restantele la creditele in lei contractate de populatie s-au dublat in ultimul an, depasind 2% din portofoliu, potrivit datelor de la Biroul de Credite.

In aceste conditii bancile au inceput sa reduca in ultima perioada dobanzile la credite, dar intr-un ritm inferior reducerii bonificatiilor la depozite, incercand ca din marja mai mare de castig sa constituie provizioane pentru acoperirea eventualelor pierderi.

In acelasi timp, in Romania si Ungaria dobanda cheie a bancii centrale este de 8%, respectiv 7% pe an, comparativ cu 3,5% in Polonia si 1,25% in Cehia, bancile fiind astfel nevoite sa mentina la un nivel ridicat dobanzile la depozite si implicit la credite.

Daca in Romania si Ungaria, dobanda reala ajunge la un nivel de 2-3% - considerata mult prea ridicata pentru o perioada de recesiune - in Polonia dobanda coboara pana la 0,1%, iar in Cehia a devenit real negativa, in conditiile in care inflatia anualizata a fost de 0% in septembrie.