Un domeniu ferit de concedieri in criza: avocatii de business si-au pastrat locurile de munca

Autor: Cristi Moga 10.11.2009

Numarul de avocati care lucreaza in randul celor mai mari 22 de firme de avocatura din Bucuresti a scazut cu doar 0,5% sau patru oameni in intervalul martie - noiembrie din acest an, tinand cont de datele de pe site-ul Baroului Bucuresti si din Anuarul Caselor de Avocatura, centralizate de ZF.



In randul primelor 22 de firme de avocatura din Bucuresti in functie de numarul de avocati lucrau la 1 noiembrie 837 de consultanti juridici, fata de 841 de avocati in luna martie a acestui an.

In niciuna dintre primele patru firme in functie de numarul de avocati inregistrati la Baroul Bucuresti - Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, Musat & Asociatii, Tuca Zbarcea & Asociatii si Bostina & Asociatii - numarul avocatilor nu a scazut in acest interval.

Firmele care au renuntat la cei mai multi avocati sunt Sova & Asociatii (sapte oameni) si D&B David si Baias (cinci avocati), in timp ce firmele PeliFilip si Bulboaca & Asociatii si-au crescut echipele cu cate cinci avocati in acelasi interval, la 26, respectiv 24 de oameni.

"Intr-adevar, au fost operate restructurari interne, in vederea adaptarii echipei si a structurii de costuri la noile realitati ale pietei serviciilor de avocatura de afaceri. Departamentele nu au fost reduse ca numar; ne-am axat pe optimizarea dimensiunii acestora", au declarat reprezentantii firmei Sova & Partners, in care numarul avocatilor a scazut de la 20 la 13 in intervalul martie - noiembrie 2009.

In cadrul firmei D&B David si Baias echipa de litigii formata din cinci avocati a plecat in cadrul casei PeliFilip, fondata anul trecut prin desprinderea unui grup de avocati din cadrul firmei Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP).

"Suntem o firma care a avut marimea potrivita la momentul potrivit si am continuat sa ne dezvoltam datorita cresterii bazei de clienti. Am deschis divizie de litigii si departament de employment si restructuring. Pe litigii am adus cinci oameni de la David si Baias de la 1 august, iar pe employment am angajat patru oameni", a declarat Francisc Peli, partener al firmei PeliFilip.

Avocatul spune ca in randul firmei pe care o conduce in ultimul an se poate vorbi de o dublare a numarului de avocati, de la 18 in noiembrie anul trecut la circa 33-34 de oameni, tinand cont si de cele mai noi angajari si de tinerii avocati din randurile firmei, care nu si-au definitivat toate procedurile pentru a figura pe site-ul Baroului Bucuresti.

Au migrat catre dreptul muncii sau litigii

Cum au rezistat marile firme din acest domeniu intr-un an in care numeroase firme din servicii, precum auditori sau firme de consultanta imobiliara au umblat la personal?

"Firmele de avocatura de la noi se remarca si printr-un usor conservatorism, astfel ca au decis sa pastreze principala resursa, si anume oamenii. In acele domenii in care volumul de munca nu a mai fost unul corespunzator avocatii au migrat catre alte departamente, precum dreptul muncii sau litigii. Am facut si noi mutari interne deoarece consideram ca un avocat bun isi poate gasi locul si intr-un alt departament", a declarat Gabriel Zbarcea, managing partner al firmei Tuca Zbarcea & Asociatii. Casa de avocatura, cea mai mare de pe piata locala in functie de veniturile incasate in 2008 (18,5 milioane de euro), are in continuare o echipa de 72 de avocati, la fel ca in martie, potrivit datelor de pe site-ul Baroului Bucuresti.

Cu toate acestea, avocatii reactioneaza rapid la semnalele economice si politice din aceasta perioada si decid sa isi adapteze echipa din mers.

"Veniturile noastre pe primele trei trimestre ale acestui an ne-au depasit asteptarile, fiind superioare perioadei similare a anului trecut. Cu toate astea, ele corespund unor proiecte si unor succese finalizate, iar previziunile pe 2010 sunt tot mai pesimiste. E ratiunea pentru care am recurs la o reorganizare interna, la o strategie de optimizare a costurilor si la o abordare mai prudenta a bugetelor diverselor departa-mente", explica Zbarcea.

El spune ca firma s-a despartit de cativa avocati, dar acestia "au fost inlocuiti de nume noi in special in domenii precum litigiile, insolventa, dreptul muncii, proiecte de infrastructura". Astfel, potrivit datelor de la Baroul Bucuresti, firma are in continuare acelasi numar de avocati ca in martie, respectiv 72.

Multe firme de avocatura vad dispo-nibilizarile in aceasta perioada ca o masura neproductiva pe termen lung.

"Nu am facut in acest an disponibilizari si nici nu intentionam sa facem in perioada urmatoare, intrucat consideram ca pe termen lung o astfel de masura nu aduce o valoare adaugata, ci dimpotriva. Am preferat astfel sa fim mult mai atenti la celelalte costuri, care pot fi reduse fara a afecta activitatea de baza a firmei", sustine Catalin Baiculescu, co-managing partner al firmei Musat & Asociatii.

Musat are 73 de avocati, potrivit datelor de la Baroul Bucuresti, fata de 72 de consultanti in martie, tinand cont ca partial "scaderile naturale in arii de expertiza precum M&A, real-estate sau banking au fost compensate de cresteri ale solicitarilor de asistenta juridica in restructurari corporative, concurenta, proprietate intelectuala, dreptul muncii sau fiscalitate".

Se pot angaja oameni mai buni

Avocatii au doar doua costuri semnificative, si anume cele legate de personal si cele cu spatiul, tinand cont ca majoritatea firmelor au sediul in birouri inchiriate in cladiri din zonele centrale ale orasului.

"Intentionam sa urmarim si sa optimizam cheltuielile, dar acest lucru nu este sinonim cu disponibilizarile. In aceasta perioada poti angaja oameni mai buni, poti completa anumite sarcini, dupa cum, natural, unii pot decide sa plece. Din punctul meu de vedere, economii substantiale in cadrul unei firme de avocatura pot fi realizate fie in retributiile avocatilor si personalului, lucru care nu face sens pentru noi, fie in costul chiriei, unde, de asemenea, nu ai o marja prea mare de manevra. Poti eventual negocia cu proprietarii", apreciaza Ion Nestor, partener fondator al firmei NNDKP.

Nestor spune ca echipa pe care o coordoneaza numara 106 de avocati, iar datele de la Baroul Bucuresti, unde firma figureaza cu 87 de avocati, la fel ca in martie, nu sunt actualizate.

Nici firmele straine prezente pe piata nu s-au grabit sa faca disponibilizari, in conditiile in care investitiile in pregatirea avocatilor sunt semnificative de-a lungul anilor.

"Avocatura este un domeniu in care nu ai alte active decat oamenii, in care trebuie sa investesti foarte mult, si daca poti trece hopul cu ei toti, facand anumite compromisuri, este mai bine decat sa te desparti dupa ce ai investit timp si energie", spune Sebastian Gutiu, managing partner al biroului din Bucuresti al firmei austriece Schoenherr.

El spune ca in acest an a operat angajari doar in randul avocatilor seniori pe domenii noi de activitate pentru firma, precum litigii si media, iar numarul avocatilor a cunoscut o usoara crestere, pana la 56 de oameni in cadrul biroului din Bucuresti. In cadrul datelor de la Baroul Bucuresti, numarul de avocati de la Schoenherr a crescut de la 35 la 37 in intervalul martie - noiembrie 2009.

Situatia pe piata locala nu este la fel de dramatica precum in Marea Britanie sau Statele Unite, in conditiile in care peste Ocean marile firme nu mai recruteaza nici macar cei mai buni tineri absolventi.

"In America firmele prefera sa le finanteze existenta tinerilor absolventi la un cost mai mic, fara sa ii angajeze, decat sa ii lase sa mearga la competitori. Ii platesc un an, un an si jumatate stand "pe bara" si intentioneaza sa ii angajeze cand piata isi va reveni", mai spune Gutiu.

Perspectivele economice actuale recomanda insa prudenta in randul firmelor de avocatura, in conditiile in care afacerile aflate in recesiune determina si realizarea unor bugete mai mici pentru servicii juridice.

"Recomandarea mea este ca trebuie sa fim cu totii foarte prudenti deoarece lucrurile se pot degrada extrem de rapid", conchide Nestor.