Pasmatex a renuntat la mutarea fabricii de textile din centrul Timisoarei

Autor: Alina Sabou 09.11.2009

Conducerea grupului Pasmatex din Timisoara, producator autohton de textile, a renuntat la mutarea fabricii aflate in centrul orasului Timisoara, ca urmare a prabusirii pietei imobiliare, care a dus si la scaderea pretului proprietatilor.

In 2006, Maria Grapini, directorul general al companiei timisorene, anunta ca a cumparat un teren de 40.000 de metri patrati cu un milion de euro in zona industriala a orasului, unde urma sa mute fabrica din centrul orasului. Grapini a explicat zilele trecute ca renuntarea la vanzarea activelor fabricii este cauzata de efectele crizei financiare, care a afectat si domeniul imobiliar din Timisoara.

Pasmatex a realizat in primele trei trimestre din 2009 o cifra de afaceri de 12 mil. lei (2,8 mil. euro), nivel aproape similar cu cel din aceeasi perioada a anului trecut. Numarul de angajati ai companiei a scazut insa anul acesta cu aproape 18%.

"Pentru perioada imediat urmatoare, Pasmatex va achizitiona o serie de utilaje care vor permite lansarea de noi produse pe piata", a declarat pentru ZF Transilvania Maria Grapini, presedintele Pasmatex Grup.

Societatea produce, printre altele, confectii speciale destinate fortelor militare, dar si pentru a fi folosite in transporturi uzinale, la centurile de siguranta.

"Piata interna este invadata de produsele asiatice ale caror preturi determina reorientarea industriei autohtone de profil pe nise si segmente de piata tot mai reduse. Pe de alta parte, chiar daca realizarea exporturilor este din ce in ce mai dificila, cursul actual de revenire euro/leu este stimulativ pentru exportatori, daca acestia pot evita creditele bancare", a afirmat Grapini.

Peste 60% din productia fabricii timisorene ajung la export, in tari ca Suedia, Austria, Germania, Polonia, Republica Moldova.