Brokerii dezbat cu Proprietatea oportunitatea ROTC-ului

Autor: Roxana Pricop 09.11.2009

Brokerii, conducerea Fondului Proprietatea alaturi de reprezentanti ai pietei de capital se intalnesc azi pentru a dezbate oportunitatea tranzactionarii actiunilor Fondului Proprietatea pe platforma Romanian Over-The-Counter (ROTC) propusa de Asociatia Brokerilor.

Recent, Asociatia Brokerilor a primit acordul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) sa lanseze sistemul extrabursier pe care ar putea fi transferate titlurile Fondului Proprietatea. Pentru tranzactionarea actiunilor nelistate, companiile emitente trebuie sa semneze un contract cu un depozitar central. Fondul Proprietatea are deja un contract semnat cu Depozitarul Central.

Brokerii sustin ca piata ROTC este o alternativa viabila pentru actiunile Fondului Proprietatea pana la admiterea la tranzactionare pe Bursa de Valori Bucuresti.

Desi a fost infiintat in urma cu patru ani, Fondul Proprietatea nu este listat la Bursa, actionarii acestuia putand sa-si vanda detinerile la fond din primavara anului trecut. Tranzactiile sunt putin transparente si nereglementate, pretul actiunilor situandu-se mult sub valoarea nominala de un leu, la care au fost facute despagubirile.