170 mil. € gratis de la UE pentru companiile cu maxim 9 angajati

Autor: Adriana Rosoga 09.11.2009

Firmele care au pana la noua salariati pot sa depuna incepand cu 23 noiembrie proiecte pentru a primi fonduri europene nerambursabile in cuantum de pana la 200.000 de euro pentru achizitionarea de calculatoare, software, imprimante, plotere, mobilier de birou, scaune stomatologice, echipamente medicale, renovare sau constructia unui sediu, in cadrul Programului Operational Regional (POR), domeniul 4.3 "Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor".

Contributia microintreprinderii este de minim 30% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului precizate in Ghidul solicitantului care poate fi vizualizat pe pagina de internet inforegio.ro.

"Pasii pe care trebuie sa-i parcurga cei care doresc sa depuna proiecte sunt: completarea cererii de finantare si a unui plan de afaceri pe care le gaseste in Ghid, precum si completarea unui minim de documente de tip declaratii", spune Dan Nicula, directorul Agentiei pentru dezvoltare regionala Bucuresti-Ilfov.

Firma trebuie sa mearga sa depuna dosarul de finantare incepand cu 23 noiembrie la sediul agentiilor pentru dezvoltare regionala de care apartine localitatea unde se va derula proiectul.

"Proiectele sunt cu depunere continua, adica se merge pe principiul primul venit-primul servit. Primul proiect depus, care intruneste punctajul minim, va fi aprobat pentru finantare. Sistemul se aplica in ordinea cronologica a depunerii proiectelor pana cand bugetul alocat este epuizat", explica Nicula.

"Practic de la momentul depunerii proiectului, in maxim doua luni ar trebui ca firma sa primeasca raspunsul daca este sau nu acceptata pentru a primi finantarea, asta inseamna ca dosarul a trecut de etapele de verificare administrativa si tehnico-economica. Pana la semnarea contractului cu beneficiarul perioada medie ar trebui sa fie de patru luni de la depunerea dosarului", mentioneaza directorul Agentiei pentru dezvoltare regionala Bucuresti-Ilfov.

La nivelul regiunii Bucuresti-Ilfov, din 62 de proiecte depuse anul trecut de microintreprinderi, doar 38 au ajuns in faza de contractare, din care opt au renuntat pe parcurs la derularea proiectului. "Mai avem fonduri pentru microintreprinderi in cuantum de 15,5 mil. euro pe care trebuie sa-i contractam pana in 2013", spune Nicula.

Bugetul alocat la nivelul intregii tari pentru perioada 2007-2009 acestei operatiuni se ridica la suma de 200 de milioane de euro, din care sunt in derulare pana in prezent proiecte cu o valoare cumulata de circa 30 de milioane de euro.

Incepand cu acest an, microintreprinderile pot sa beneficieze si de o prefinantare de maximum 35% (fonduri acordate in avans pentru a incepe derularea proiectului), pentru care este nevoie de o garantie bancara.

Fata de anul trecut, firmele de consultanta nu mai pot beneficia de finantare in cadrul acestui program.