Miza exporturilor de carne de porc, un business de jumatate de miliard de euro

Autor: Diana Tudor Stoica 09.11.2009

Reprezentantii producatorilor de mezeluri estimeaza realizarea unor vanzari totale anuale intre 200 si 300 mil. euro in 2010 din exporturi, dupa ce premierul interimar Emil Boc a anuntat recent ca Romania va putea relua incepand cu anul viitor exportul produselor din carne de porc.

Sorin Minea, presedintele Romalimenta, federatie care reuneste patronatele din industria alimentara, sustine ca exporturile ar putea ajunge in urmatorii ani pana la jumatate de miliard de euro.

Producatorii se feresc sa faca estimari cu privire la procentul cu care vor creste exporturile in urma acestei masuri, insa mentioneaza ca principalele piete de desfacere vizate de producatori pentru export sunt tarile in care exista comunitati mari de romani.

"Aceasta decizie va deschide posibilitatea de a exporta produse crud-uscate, cum este salamul, dar si carne proaspata si mititei catre pietele europene. Tarile care ne intereseaza pentru export sunt Spania si Italia, iar principalul motiv il reprezinta comunitatile de romani care exista acolo", a declarat Andrew Taylor, vicepresedinte comercial al Caroli Foods, producator de mezeluri cu afaceri de 70 mil. euro. Caroli exporta in prezent produse din categoria fierte-afumate, dar si produse pe baza de carne de vita si pui.

Daniel Dumitrescu, directorul de marketing al Aldis Calarasi, producator de mezeluri cu afaceri de peste 91 mil. euro in 2008, sustine ca deja a expus produsele companiei la mai multe targuri din Europa pentru a putea dezvolta exporturile.

"Exista cerere pentru mezelurile romanesti in Europa. Incercam sa ne adresam in prima faza comunitatilor de romani care vor sa consume salam, sunca. In prezent exportam cantitati reduse de produse din carne de vita si pui, mai ales specialitati, dar pe carne de porc avem un portofoliu mult mai mare de produse pe care le-am putea exporta", sustine Dumitrescu.

Potrivit directorului de marketing, 80% din carnea folosita de Aldis pentru productie este importata din tari ale UE.

Comisia Europeana a sistat, de la inceputul anului 2007 pana la finalul anului 2009, exporturile de carne de porc si produse procesate din carne de porc, pe fondul cazurilor de pesta porcina inregistate pe plan local. Singura posibilitate de export permisa de Comisia Europeana viza produsele fierte-afumate, supuse unui tratament termic de 70 de grade celsius.

Presedintele Romalimenta sustine insa ca nu se stie cand vor fi reluate aceste exporturi, deoarece Comisia Europeana nu a trimis inca data exacta, metodologia si conditiile clare in urma carora vor putea fi exportate produsele procesate din carne de porc. El a adaugat ca producatorii romani nu pot sa exporte produse din carne de porc romaneasca si nici carne proaspata.