Prima crestere din auto din ultimele cinci luni: Vanzarile de masini noi au crescut cu peste 10% in octombrie fata de luna anterioara

Autor: Bogdan Alecu 09.11.2009

Inmatricularile de autoturisme noi au atins in octombrie un nivel de 7.572 de masini, aceasta fiind prima crestere a volumului masinilor inmatriculate comparativ cu luna precedenta, cand s-a atins minimul din acest an, de 6.780 de masini, potrivit statisticilor Directiei Regim Permise si Inmatriculare a Automobilelor (DRPCIV) din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.

In acelasi timp, in octombrie, comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, inmatricularile sunt cu 72% mai mici.

La nivelul primelor zece luni ale acestui an, inmatricularile de masini noi au inre-gistrat un declin de 62%, la 96.209 masini, in timp ce inregistrarile de autoturisme second-hand au crescut cu 3%, determinate in principal de avansul din primele luni.

Inmatricularile de autoturisme Dacia au inregistrat in octombrie un declin de 68% comparativ cu acelasi interval din 2008, la un volum de 2.483 de masini.

Marca de import cu cel mai ridicat volum de inmatriculari de autoturisme a fost Skoda cu 713 unitati, in scadere cu 62%, urmata de Volkswagen cu 584 de unitati si Renault cu 515 autoturisme.

"Nesiguranta in ceea ce priveste cursul de schimb, pretul la combustibili si instabilitatea politica. Toate aceste elemente descurajeaza achizitia unei masini", a spus Nicolae Sorescu, directorul dealerului Radacini Motors, care comercializeaza marcile Opel si Chevrolet.

Potrivit estimarilor jucatorilor din piata auto, vanzarile de autovehicule vor ajunge undeva intre 9.000 si 9.500 de unitati la nivelul lunii octombrie, fata de aproape 11.000 comercializate la nivelul lunii septembrie, fiind totodata cea de-a cincea luna consecutiva de scadere.

Cea mai slaba luna din acest an din punct de vedere al vanzarilor de masini a fost ianuarie, cu un volum de 8.187 de unitati, potrivit statisticilor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).

Inmatricularile de autoturisme second-hand au inregistrat un declin de 10% la nivelul lui octombrie comparativ cu perioada similara a anului trecut, la 13.889 de unitati.

Marca de import cu cel mai ridicat volum de inmatriculari de autoturisme in octombrie a fost Skoda, cu 713 unitati.