Catastrofa a fost in semestrul I. Industria si retailul isi tempereaza scaderea

Autor: Izabela Badarau 09.11.2009

Productia industriala si-a incetinit vizibil scaderea in septembrie fata de anul trecut, urcand la un nivel de -4%, dupa ce a intrat in acest an cu un ritm de scadere de -18%.



In primele noua luni ale anului, productia a scazut cu 8,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, dupa ce in primele opt luni scaderea a fost de 9,2%, luand in considerare datele ajustate publicate de Institutul National de Statistica (INS).

"Este o imbunatatire. Din punct de vedere emotional, cand ajungi de la o scadere a cifrei de afaceri de 45% in primul semestru la o scadere de 20% in semestrul doi si cand septembrie de anul acesta incepe sa semene cu septembrie de anul trecut, bineinteles ca esti fericit. Catastrofa a fost semestrul intai", spune Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Pe marile grupe industriale, s-au inregistrat in septembrie scaderi anualizate de 11,5% in industria bunurilor de folosinta indelungata, de 10% in industria bunurilor de uz curent, de 4% in industria bunurilor intermediare si de 2% in industria bunurilor de capital. Industria energetica a crescut cu 3,7%.

"Nici vorba de dezghetare anul acesta. (...) Anul viitor cresterea de productie fizica ar putea veni pe baza revenirii consumului pe pietele din Vest, dar nu pe piata interna. Posibilitatile de cumparare ale romanilor vor fi limitate", spune Maria Grapini, director general al grupului Pasmatex din Timisoara.

Comertul cu amanuntul a inregistrat in septembrie o scadere anualizata de -13,9%, fata de minimul atins in iunie de -17,3%, potrivit datelor ajustate ale INS. Reducerea a provenit din comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule care a scazut cu 21% si din vanzarea de produse nealimentare care s-a redus cu 10%. Vanzarea de produse alimentare, bauturi si tutun a scazut cu 7,9%. In primele noua luni ale anului, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a scazut cu 11%, dupa ce pe primele opt luni ale anului scaderea a fost de 10,6%.

"Exuberanta de consum va mai scadea in perioada urmatoare. Vom vedea o scadere a vanzarilor in magazinele traditionale, unde produsele sunt frumos aranjate pe raft, si lumea se va indrepta spre discount retaileri, unde se cumpara direct din baxuri. (...) Ceea ce a disparut din magazine in mod vadit este diversitatea si sofisticarea", spune Pogonaru.

Deficitul comercial a fost in primele noua luni ale anului de 6,9 miliarde de euro, in scadere cu 11 miliarde de euro fata de aceeasi perioada a anului trecut, in contextul in care scaderea importurilor a fost de doua ori mai accelerata decat cea a exporturilor. Astfel, in perioada ianuarie-septembrie, exporturile au scazut cu 18%, la 21 de miliarde de euro, comparativ cu un declin al importurilor de 36%, la 44 de miliarde de euro.