Merkel ameninta: GM trebuie sa prezinte repede un plan de restructurare. Guvernul german nu va ajuta financiar producatorul american

Ziarul Financiar 10.11.2009

Guvernul german nu va ajuta General Motors (GM) sa restructureze Opel, dupa ce constructorul auto american a decis sa pastreze compania, in loc sa o vanda producatorului canadian de piese auto Magna, informeaza Reuters.

Cancelarul german Angela Merkel a anuntat ca producatorul german trebuie sa prezinte cat mai repede un program de restructurare a diviziei europene, compania urmand sa suporte in intregime costurile.

"Ne asteptam ca GM sa prezinte un plan serios pentru Opel repede", a spus Merkel in cadrul unui discurs sustinut la Camera inferioara a Parlamentului german.

"Aceasta solutie poate functiona doar daca GM preia controlul total asupra costurilor de restructurare, ceea ce inseamna ca trebuie sa inapoieze imprumutul acordat" de autoritatile de la Berlin, de 1,5 miliarde euro, pentru asigurarea supravietuirii Opel.

Merkel a mentionat ca "a regretat foarte tare" decizia GM de a renunta la planurile de vanzare a 55% din Opel catre producatorul de componente auto Magna si partenerul rus Sberbank.