Capitalismul i-a facut miliardari

Autor: Andreea Mioara Neferu 10.11.2009

Dezvoltarea noilor tehnologii si procesele de privatizare din diversele sectoare au nascut o noua generatie de tineri miliardari, care au reusit sa-si construiasca afaceri in mai multe industrii. Desi cei mai bogati oameni de afaceri din Europa Centrala si de Est sunt fie rusi, fie ucraineni, nici miliardarii din celelalte state din regiune nu dezamagesc prin averile pe care le detin.

In 2009, excluzand Rusia si Ucraina, cel mai bogat miliardar din regiune, cu o avere estimata de revista Forbes la 6 mld. dolari (4 mld. euro) in martie 2009, este cehul Petr Kellner, 44 de ani, care a inceput sa faca bani in 1992, cand guvernul ceh a inceput privatizarea companiilor aflate in posesia statului.

Urmeaza Dinu Patriciu, cu o avere calculata de Forbes la 2,2 mld. euro.

Zygmunt Solorz-Zak, 52 de ani, cel mai bogat afacerist polonez, cu o avere de 1 mld. dolari (670 mil. euro) estimata de Forbes, a lansat in 1991 prima televiziune comerciala privata din Polonia.

Potrivit presei bulgare, cel mai bogat om de afaceri de la sud de Dunare, care a pierdut pe fondul crizei peste 60% din avere, este Vasil Bojkov, directorul Nove Holding, cu o avere calculata la 575 mil. leva (249 mil. euro). Totodata, cele mai recente date despre miliardarii ungari il indicau pe Sandor Demjan lider al acestei ierarhii, cu o avere de 300 mld. forinti (1,1 mld. euro) in 2008.