Disputa privind aprobarea in 30 de zile a constructiilor

Autor: Catalin Lupoaie 10.11.2009

Gheorghe Patrascu, arhitectul-sef al Capitalei, impreuna cu 44 de asociatii si ONG-uri, protesteaza impotriva unei legi de modificare a legii constructiilor prin care orice cerere de autorizatie de constructie sau de desfiintare la care nu s-a primit raspuns in 30 de zile sa fie considerata ca "aprobata tacit".

Arhitectul-sef considera ca aceasta lege va da nastere unor probleme juridice foarte mari. "Nicaieri in lume nu este acest sistem. Actele depuse pentru eliberarea unei autorizatii de construire trebuie verificate atent. In felul acesta te trezesti ca cineva se apuca sa construiasca pe terenul altuia si vine la tine la primarie sa spuna ca are acord tacit."

Mai multe asociatii si ONG-uri care au format "Platforma pentru Bucuresti" au solicitat presedintelui Traian Basescu sa nu promulge legea adoptata de Camera Deputatilor care modifica Legea 50/1991 privind autorizarea executarii constructiilor, care a fost adoptata pe 3 noiembrie de Camera Deputatilor.

Reprezentantii ONG-urilor sustin ca propunerea "este deosebit de periculoasa" pentru dezvoltarea urbana si protejarea patrimoniului. Astfel, daca aceasta propunere legislativa va fi promulgata, este foarte posibil ca in cazul in care autoritatea locala "din neglijenta sau in complicitate cu proprietarul" nu raspunde in 30 de zile, in urmatoarea zi sa poata fi demolate imobile cu valoare arhitecturala, chiar monumente istorice sau in cazul autorizatiilor de construire sa poata fi incepute lucrari ilegale. Senatul a respins aceasta propunere legislativa, iar Guvernul a dat aviz negativ.