Numai aparent suntem saraci: avem de doua ori mai multe masini decat biciclete. Cum comentati?

Autor: Cristina Roşca 12.11.2009

Intr-o era in care masinile au devenit principalul mijloc de locomotie, bicicletele si mersul pe jos par doar niste alternative lipsite de vlaga in fata principalului lor competitor.



"Mi-am promis ca de la anul voi incepe sa utilizez tot mai mult bicicleta", marturiseste Tereza Valcan, managing director in cadrul agentiei de comunicare Civitas Global Ketchum. Ea adauga ca asteapta ca lunile de iarna sa treaca pentru a relua "biciclitul", despre care spune ca a devenit o pasiune personala, un adevarat hobby.

Tereza Valcan mai povesteste ca merge pe bicicleta ori de cate ori ii permite vremea, programul de la birou, intalnirile de business si traficul.

"Merg cu bicicleta de acasa la munca ori de cate ori pot, si mai incerc acest sport si in week-end, cand e mai putin trafic. De doi ani m-am apucat serios de biciclit. Am inceput cu mountain biking, iar de anul acesta am experimentat acest sport si in Bucuresti", spune ea.

In Romania ideea mersului pe bicicleta a revenit in atentie in ultimii ani, dupa ce oamenii au devenit constienti de problema poluarii. Altii vad in bicicleta noua moda.

"Mai merg si cu bicicleta, insa pe distante scurte, ca de acasa la birou unde parcurg drumul de trei-patru ori mai repede decat cu masina. Pe distante lungi insa, traficul reprezinta un risc urias", este de parere omul de afaceri Florin Andronescu.

Vehiculul pe doua roti nu a reusit sa castige insa in Romania popularitatea de care se bucura in state precum Olanda, unde bicicleta este la rang inalt, si unde transportul se face in principal pe doua roti.

Doar 24,5% din populatia Romaniei are acces la o bicicleta

La o populatie de aproximativ 22 milioane de locuitori, in 2007 numarul de biciclete din Romania era de putin peste 1,74 milioane, in usoara crestere fata anul precedent, de la 1,62 milioane, potrivit datelor Institutului National de Statistica. "Mersul pe bicicleta este o tendinta care prinde. Nu este o chestiune de masa, dar se observa o evolutie pozitiva si in Romania in acest sens. Sa mergi pe bicicleta a devenit un trend", mai spune Tereza Valcan.

Cu toate acestea, la nivel european, Romania se afla pe una dintre ultimele pozitii in ceea ce priveste posesia de biciclete, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare Euromonitor International. Anul trecut, dintr-un total de 7,5 milioane gospodarii, doar 1,86 milioane detineau cel putin o bicicleta, in crestere cu 60% fata de anul 2003. Spre comparatie, parcul auto national numara peste 4,3 milioane de autoturisme.

In conditiile in care o gospodarie numara aproximativ 2,9 locuitori, in 2008, in Romania, circa 5,4 milioane de romani, respectiv 24,5% din totalul populatiei, au avut acces la un astfel de vehicul pe doua roti.

Cu doar un sfert din populatie cu acces la bicicleta anul trecut, Romania se afla mult in urma Olandei, cunoscuta ca "tara lalelelor si a bicicletelor", unde 91,8% din gospodarii poseda o bicicleta. Nici in regiune situatia nu e mult mai buna, comparativ cu Polonia sau Bulgaria.

Cu toate acestea, schimbarea mentalitatii si a stilului de viata i-a determinat pe romani sa opteze mai mult pentru biciclete, este de parere omul de afaceri Cosmin Nae, care a renuntat la slujba sa pentru a-si deschide propriul business cu articole sport si biciclete. El spune ca in acest an a vandut "cateva sute de biciclete".

"Pana acum trei luni s-a putut observa o evolutie pozitiva a vanzarilor. Nu ne asteptam la o reintoarcere pe crestere in urmatoarea perioada pentru ca nu mai este sezon. Romanii opteaza insa mai mult pentru biciclete ca urmare a schimbarii stilului de viata", marturiseste omul de afaceri care in urma cu patru ani si-a deschis primul magazin online, iar in urma cu doi ani a creat compania Hypersport.

Traficul, principala problema a biciclistilor

Cei mai multi dintre cei care merg pe bicicleta au realizat ca este un mijloc de transport mai rapid, mai putin poluant, insa nu mai putin periculos. Posesia de biciclete nu este incurajata nici de situatia pistelor specializate, nici de trafic.

Cu un trafic rutier de aproximativ 1,5 milioane autovehicule pe zi - cifra ce include masinile aflate in tranzit sau venite sa se aprovizioneze - si cu un total de 60 de kilometri de piste specializate, potrivit datelor furnizate de Anamaria Bogdan, managerul de comunicare al organizatiei Mai Mult Verde, Bucurestiul nu pare cel mai prietenos oras pentru biciclisti.

"Bucurestiul nu este organizat din punct de vedere infrastructural pentru traficul cu biciclete, iar oamenii nu au constiinta acestui trafic", a mai spus Florin Andronescu, omul de afaceri care inlocuieste uneori masina cu bicicleta.

El utilizeaza o bicicleta produsa in Romania, pentru care a platit 1.500 lei, si despre care spune ca "este un model special deoarece are si motor electric cu baterie".

Exista insa si persoane care sunt de parere ca se pot remarca unele schimbari in bine in ceea ce priveste situatia biciclistilor in trafic.

"Se observa o schimbare de mentalitate in randul romanilor. Anul trecut era foarte periculos sa circuli cu bicicleta, insa anul acesta situatia s-a schimbat, lumea obisnuindu-se cu prezenta celor care pedaleaza", este de parere Tereza Valcan, care se mandreste cu faptul ca a reusit sa corupa colegi de munca si prieteni sa mearga pe bicicleta.

De inchiriat

Pentru cei ce nu isi pot permite o bicicleta, Mai Mult Verde a lansat in august 2008, in parteneriat cu Unicredit Tiriac si cu sprijinul Universitatii Bucuresti, centrul de inchiriere biciclete Cicloteque.

Acesta pune la dispozitia doritorilor 150 de biciclete ce pot fi inchiriate pe o perioada de la o ora la un an, fie pe baza unui abonament, fie in regim de agrement.

Pretul unui abonament pe un an este de 100 lei, respectiv 50 lei pentru elevi, studenti sau pensionari. Bicicletele se pot inchiria si fara un abonament insa la un pret mai mare. Pentru a beneficia de o bicicleta o ora, ca abonat trebuie sa platesti 2 lei, respectiv 1 leu la pret redus.

Fara abonament pretul creste la 6, respectiv 3 lei. Centrul isi inchide portile iarna si se redeschide primavara.

La sfarsitul lui 2008, Cicloteque numara 2.000 de utilizatori, dintre care 200 de abonati si 1.800 de utilizatori "de agrement", potrivit site-ului centrului.

In total au fost parcurse 4.624 de ore cu bicicletele centrului, totalizand 92.480 km la o medie de 20 km/ ora.

Pana in prezent insa, numarul de utilizatori a crescut pana la aproape 8.000, dintre care aproximativ 400 de abonati, potrivit managerului de comunicare al organizatiei Mai Mult Verde.