CARTEA DE LITERATURA/ Zoe Ceausescu si alte fictiuni

Autor: Stelian Turlea 11.11.2009
Petru Popescu
Supleantul
Editura Curtea Veche
Petru Popescu a ramas in urma cu cateva decenii in Statele Unite ale Americii, intr-o vreme in care era considerat un tanar scriitor de succes. Plecarea lui a fost intotdeauna pusa in legatura cu o ipotetica relatie cu fiica dictatorului, despre care scriitorul a refuzat trei decenii sa vorbeasca. Iata ca acest roman are ca subiect exact o relatie a unui tanar scriitor (concomitent si supleant in organizatia comunista de tineret) cu fiica lui Ceausescu. Un roman despre Romania anilor 70 dar si o poveste de iubire, care se petrece in cea mai mare parte in timpul vizitei cuplului prezidential in mai multe tari din America Latina, in septembrie 1973, inaintea loviturii militare de stat din Chile. Un roman foarte bine scris, care va fi discutat, cu siguranta, mult, din diferite unghiuri de vedere. "Totul a conspirat ca aceasta carte sa nu fie scrisa", spune misterios autorul.
Aurora Liiceanu
Prin perdea
Editura Polirom
Cuvant inainte de Zoe Petre. Volumul recompune din fragmente mare parte din viata autoarei, din perioada studiilor si pana in anii postdecembristi. In prim-plan se gasesc fiul acesteia, dar si traseul profesional, cu interesante consideratii referitoare la psihologie sau la maestrii cu rol formator pe care i-a cunoscut. Sunt evocate de asemenea prietenele apropiate, cu momente faste sau mai putin faste, experiente inedite cum e stagiul la "Suveica", o fabrica de textile unde Aurora Liiceanu a lucrat dupa "afacerea" Meditatia Transcendentala, sau, dupa 1989, experientele din televiziune precum emisiunea de la Tele7 ABC etc. Decupajul pe care il opereaza autoarea in aceasta inedita scriere ii permite sa se ocupe de subiectele predilecte si sa se opreasca asupra unor episoade autobiografice semnificative.
Mircea Malita
Mintea cea socotitoare - Eseuri
Editura Academiei Romane
"Este util sa trecm in revista cunostintele despre felul mintii de a lucra. Cand functioneaza bine numim pe detinatorii ei intelepti, rationalisti si inteligenti. Sunt calitati diferite. Putini in prima categorie, mai multi in a doua si foarte multi in a treia. Rationalistii au judecata impecabila, dar cand pornesc de la premise false, esueaza. Inteligenta e capacitatea omului, aproape generala, de a se descurca prin orice mijloace. (...) Dupa partea I, din care retinem calitatile mintii chibzuite, armonioase, realiste, in partea a II-a facem cunostinta cu cateva metafore la care recurgem in limbajul curent. Partea a III-a se ocupa de mintea involburata, stridenta, derapanta.(...) Titlul cartii e inspirat de sintagma lui Dimitrie Cantemir din Divanul pentru gandirea rationala:<<socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului>>."
Alexandre Jardin
Fiecare femeie e un roman
Editura Humanitas
Traducere din limba franceza de Mircea Lazaroniu. "O carte usoara si nostima, uneori mai serioasa decat pare" (Le Monde). Mitomane, aventuriere, subversive, tandre, crude, pasionale... Un elogiu adus de Alexandre Jardin femeilor care, intr-o forma sau alta, i-au facut educatia sentimentala. O galerie impresionanta si diversa: mama - care domina ansamblul, Liberté - partenera lui speriata de casatorie, o invatatoare, o profesoara de matematica, o vecina, o autostopista, o editoare, o vecina, iubite de o noapte... "acestea sunt femeile care m-au invatat - si unele inca ma mai invata - sa ma schimb."
Cyril Massarotto
Dumnezeu mi-e bun amic
Editura Allfa
"In anul zeo al povestii acesteia am intalnit doua persoane care mi-au schimbat complet viata: Dumnezeu si Alice. Alice este o studenta la psihologie care m-a tulburat de la prima privire. Iubirea ei este una atat de rara, de puternica incat o simti in fiecare clipa si nu-ti mai revii niciodata. Dar ce-i cu Dumnezeu in toata istoria asta? El... El este Dumnezeu: fascinant, omniscient, preocupat de oameni, atent dar dotat cu un simt al umorului uneori surprinzator. E impreuna cu noi chiar si in cele mai grele momente, un prieten desavarsit si aproape ca uit, uneori, cine este cu adevarat. Dar va trebui sa-mi raspunda la intrebarea: de ce tocmai eu?" Romanul a aparut in 2008 si este cartea de debut a acestui autor nascut in 1975. Traducere din limba franceza de Liliana Urian.
James Patterson
De-a v-ati ascunselea
Editura RAO

Este procesul secolului, care a electrizat o lume intreaga. Si aceasta nu doar datorita acuzatei, Maggie Bradford, femeia ale carei cântece au fermecat pe oricine. Nu doar pentru ca Will Shepherd, victima, este cel mai valoros si mai frumos fotbalist al tuturor timpurilor. Ci mai ales pentru ca toti sunt convinsi ca Maggie nu a ucis doar un sot, ci doi, si pentru ca in lumea lui Maggie - acea lume de care se teme, pe care o detesta, dar din care pare a nu avea scapare, cea a celor mult prea bogati, puternici si necrutatori - nici viata si nici moartea nu mai sunt ceea ce par a fi. Traducere din limba engleza de Ionela Chirila.