Brokerii s-au razgandit: SIF-urile pot sa urce cu pana la 20%

Autor: Vlad Anastasiu 11.11.2009

Bursa de la Bucuresti a inregistrat ieri aprecieri considerabile, sustinute de evolutia societatilor financiare, care au urcat cu 5,2% fata de referinta, avansul puternic fiind dat de acceptul dat de Senat propunerii legislative de majorare a pragului de detinere. Cele mai lichide zece companii, grupate sub indicele BET, au urcat cu 2,9%, in timp ce companiile din sectorul energetic au avansat cu 2,7%. Brokerii sunt de parere ca decizia favorabila data de Senat va face ca societatile financiare sa evolueze intr-un palier cuprins intre 22.000 de puncte si un maxim de 26.000 de puncte, dupa trecerea euforiei investitorilor urmand iesirea din piata si marcarea de profit, majoritatea tranzactiilor realizate ieri fiind de ordin speculativ.

"Primul efect dupa o astfel de stire (acordul favorabil dat de Senat - n.a) este acela de a intra in piata si a specula. De altfel, in tot demersul legislativ, orice aviz favorabil a fost prilej de speculatie pe bursa. Doar ca de data aceasta, stirea are mai multa greutate si ridica asteptarile investitorilor cu privire la decizia Camerei Deputatilor. Se pun astfel bazele unui viitor mai bun pentru aceste societati, dar deplinatatea actului ar insemna eliminarea completa a pragului de detinere", a apreciat Mihai Chisu, broker in cadrul societatii de intermediere IFB Finwest.

La categoria societatilor financiare, cel mai mare avans l-au inregistrat titlurile SIF Moldova (SIF2), care au urcat cu peste 6,4%, la pretul de 0,99 lei/actiune. In top au urmat cresterile SIF Oltenia (SIF5) si SIF Muntenia (SIF4), cu 5,6%, SIF Banat-Crisana (SIF1), cu 4,5% si SIF Transilvania (SIF3), cu 4,2%.

Titlurile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au continuat aprecierile si in sedinta de ieri, urcand cu 6,2% si respectiv 1,5%, in timp ce actiunile bancii austriece Erste Bank (EBS) au urcat cu doar 0,8% fata de referinta.

"Este cert ca stirea a inflamat piata cu entuziasm, fapt care s-a vazut si prin cresterea volatilitatii si a volumelor de tranzactionare. Pe fondul acestui entuziasm, cred ca SIF-urile au sanse sa urce pana la 26.000 de puncte. Dupa ce se consuma entuziasmul insa, cred ca lucrurile vor reintra in normal si vom reveni la tipicul sedintelor de pana azi (ieri - n.a.). In continuare, profilul investitorilor ramane acelasi, speriati si neincrezatori", a adaugat Chisu.

Valoarea tranzactiilor a depasit ieri nivelul de 9,1 milioane de euro, pe un volum de tranzactionare de aproape 65 de milioane de actiuni, in conditiile in care valoarea tranzactiilor din ultimele saptamani abia daca depasea 4 milioane de euro.

In sectorul energetic, titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au inregistrat cel mai mare avans, de aproape 5,1% fata de referinta, in timp ce actiunile Petrom (SNP), in ciuda celui mai mare rulaj din piata, au urcat cu doar 2%, la pretul de 0,262 lei/titlu.

Actiunile societatii nationale de transport de gaze naturale Transgaz (TGN) au inregistrat o apreciere de 2%, in vreme ce titlurile Transelectrica (TEL) au coborat cu 1,7% fata de referinta.

De urmarit astazi