Numarul cazurilor de gripa noua fluctueaza puternic

Autor: Ioana David 11.11.2009

Cand vom ajunge la punctul maxim?



Ministerul Sanatatii nu poate estima in ce perioada numarul de imbolnaviri de gripa AH1N1 va ajunge la maxim, cazurile raportate avand fluctuatii mari de la o zi la alta.

"Poate sa fie (punctul maxim al gripei - n.r.) la Craciun, in ianuarie sau in februarie (...) Astazi sunt 80 de cazuri, maine sunt 30", spune Amalia Canton, director general in cadrul Ministerului Sanatatii.

Pana ieri la ora 12:00, in Romania au fost confirmate 56 de cazuri noi de gripa AH1N1, cele mai multe in Bucuresti (12) si in Bacau (8). In total, gripa a ajuns la 1.057 de persoane de la debutul din vara.

Pana la ora actula, in Romania nu au fost anuntate decese cauzate de acest virus, insa trei dintre cazuri sunt mai severe.

La sfarsitul lunii va incepe insa vaccinarea impotriva AH1N1, iar potrivit reprezentantilor Ministerului, sansele de transmitere a virusului scad semnificativ.

"30% din populatie nu se mai poate imbolnavi si nici transmite virusul (prin vaccinare - n.r.)", a mai spus Anton. Ea a precizat ca o persoana atinsa de virus risca sa imbolnaveasca alti zece oameni.

In Bucuresti, un cadru didactic universitar si trei studenti de la UMF "Carol Davila" si ASE Bucuresti, precum si alti doi profesori de la liceele "Ion Neculce" si "Jean Monet" au fost confirmati cu gripa AH1N1, informeaza Directia de Sanatate Publica a Capitalei, potrivit datelor Mediafax. Pe raza Capitalei sunt 2.019 persoane suspecte de gripa AH1N1, dintre acestea fiind confirmate 267 de cazuri.

Desi la noi nu s-au inregistrat decese, un roman a murit intr-un spital din Schwarzach, Austria, in urma unui infarct provocat, cel mai probabil, de complicatii determinate de gripa A H1N1, conform Mediafax.

Vaccinarea impotriva AH1N1 se va suprapune peste o alta campanie pe care Ministerul o va derula, cea impotriva HPV, si care va incepe pe 23 octombrie. Ministerul relanseaza aceasta campanie oprita de fostul ministru, Ion Bazac.

In 2008, Ministerul a incheiat un contract cu doi producatori, GlaxoSmithKline (GSK) si Merck Sharp & Dohme (MSD) pentru achizitia a 330.000 de doze de vaccin, in urma unui contract de 23 mil. euro. Institutia a platit doar 8.000 de doze folosite, plata restului de bani urmand sa se faca anul viitor.