Radu, UniCredit: Cele mai mari probleme sunt la IMM-uri

Autor: Liviu Chiru 12.11.2009

UniCredit Tiriac a avut cheltuieli duble cu provizioanele pentru acoperirea pierderilor din creditare in primele noua luni fata de perioada similara din 2008, presiunile aparand in special in portofoliul de finantari pentru intreprinderi mici si mijlocii (IMM).

Banca inregistreaza cele mai mari probleme pe portofoliul de credite pentru IMM-uri, ceea ce se reflecta in cresterea substantiala a provizioanelor, spune Rasvan Radu (desen), presedintele executiv al UniCredit Tiriac Bank. "Segmentul corporate a rezistat destul de bine pana acum, dar incepe si el sa sufere. Trimestrul IV si primul trimestru al anului viitor vor cerne lucrurile pe piata si vor arata cine rezista si cine nu."

Comparativ cu inceputul anului, soldul provizioanelor a urcat cu 47%, insa banca nu precizeaza suma totala.

Rasvan Radu afirma ca banca nu are nevoie de capital suplimentar in conditiile actuale.

UniCredit are o solvabilitate de 11,1%, calculata conform standardelor locale, fata de un nivel minim cerut de BNR de 10%. De asemenea, si-a imbunatatit raportul credite/depozite de la 163% la 111%, in conditiile in care soldul creditelor a ramas relativ constant, la circa 3,73 mld. euro.

Dupa standardele locale de contabilitate, banca a raportat un castig net de 225 mil. lei (53 mil. euro), in crestere cu 4%, diferenta fata de castigul de 252 de milioane de lei calculat conform IFRS fiind data de tratamentul diferit al provizioanelor. BNR prevede norme mai dure de provizionare, permitand bancilor sa deduca din expuneri cel mult 25% din valoarea garantiilor imobiliare detinute.

Banca si-a majorat profitul operational pe primele noua luni cu 15%, pana la 465 de milioane de lei (110 mil. euro, calculat conform IFRS). Pe trimestrul al treilea veniturile au fost cu 10% mai mari comparativ cu trimestrul doi.

Veniturile au urcat cu 10% in primele noua luni, in timp ce cheltuielile operationale au crescut cu numai 5%. Astfel, indicatorul cost/venituri este de 47,5%, situandu-se sub media sistemului.

"Reusim sa ne imbunatatim pozitia pe piata, in paralel consolidandu-ne sitautia financiara, abordand riscurile disponibile intr-un mod prudent si continuand programul de dezvoltare pe care ni l-am propus", spune Stanislav Georgiev, CFO al bancii.

Activele totale ale bancii au aurcat cu 18% in anul incheiat in septembrie, pana la 19,9 miliarde de lei (4,7 mld. euro). Portofoliul de credite a stagnat la 15,7 miliarde de lei (3,7 miliarde de euro, din care finantari de un miliard sunt inregistrate in bilantul bancii-mama).

Divizia de credite de consum a bancii, UniCredit Consumer Financing, a acordat de la debutul sau la sfarsitul anului trecut credite de 181 de milioane de lei (43 mil. euro). Acestea nu sunt incluse in soldul raportat de banca.

UniCredit Tiriac opera in septembrie o retea de 245 de unitati cu 3.000 de agajati.