ING Viata: subscrieri in scadere, dar profit dublu la 9 luni

Autor: Ciprian Botea 11.11.2009

ING Asigurari de Viata si-a dublat profitul brut obtinut in primele noua luni comparativ cu perioada similara din 2008 chiar daca primele brute subscrise de companie in intervalul ianuarie-septembrie au scazut cu 9%, pana la 387,5 mil. lei (92,6 mil. euro), arata datele companiei.

Profitul brut consemnat de asigurator in primele trei trimestre a fost de 75,5 mil. lei (18 mil. euro) comparativ cu 32,4 mil. lei in aceeasi perioada din 2008 in conditiile in care si activele administrate au urcat cu 11%, ajungand la 1,72 mld. lei (circa 410 mil. euro) la sfarsitul lunii septembrie pe fondul apetentei mai mari a clientilor pentru produsele de protectie.

Somajul a marit numarul rezilierilor de contracte

Piata de asigurari de viata a fost afectata puternic de scaderea veniturilor disponibile ale populatiei si de cresterea somajului, in prima parte a anului fiind consemnata o crestere a numarului contractelor reziliate. Jucatorii din domeniu spun insa ca situatia s-a ameliorat in ultima vreme, dar nu se asteapta la o revenire spectaculoasa in lunile care vor urma.

"Observam o scadere constanta a numarului de rezilieri si o apetenta mai mare a clientilor pentru produsele de protectie. Totusi, perpetuarea impactului financiar al crizei asupra populatiei si companiilor si instabilitatea din mediul politic romanesc ne determina sa fim mai rezervati in privinta unei reveniri rapide a pietei de asigurari in zona pozitiva", comenteaza Cornelia Coman, directorul general al ING Asigurari de Viata. Clientii ING Asigurari de Viata au continuat totusi sa-si rezilieze contractele si in trimestrul trei, dar numarul celor care au ales aceasta varianta a scazut cu 17% comparativ cu intervalul aprilie-iunie si cu 23% fata de primele trei luni ale anului, mai spun reprezentantii companiei.

Centru regional de servicii la Cluj peste un an

Pentru activitatile de asigurari din regiune, ING are in plan deschiderea unui centru de servicii la Cluj-Napoca in al treilea trimestru al anului viitor, care se va ocupa de operatiunile din zona Europei Centrale si de Est.

La nivel de grup, ING a inregistrat un profit net de 778 mil. euro in trimestrul al treilea, din care peste 260 mil. euro din operatiunile bancare. Comparativ cu perioada aprilie-iunie, profitul grupului a crescut de trei ori.

Cat priveste operatiunile bancare locale, grupul estimeaza ca divizia de retail a ING Bank Romania va intra pe profit in decembrie, dupa cinci ani de la lansare.

Pe segmentul ipotecar, creditele neperformante ale bancii s-au mentinut in trimestrul trei la 0,4% din portofoliu.