SIF-urile au deblocat banii pe Bursa si trag in sus piata

Autor: Vlad Anastasiu 12.11.2009

Bursa de la Bucuresti a inregistrat si ieri evolutii pozitive, de aceasta data tot societatile financiare inregistrand cel mai mare avans, de aproape 7% fata de referinta. Restul indicatorilor au marcat aprecieri mult mai modeste, de pana la 2,4% pe indicele extins al Bursei, BET-XT. Cele mai lichide zece companii din piata, grupate sub indicele BET, au avansat cu aproape 0,5%, in timp ce companiile energetice, redate de indicele BET-NG au inregistrat o crestere de putin peste 0,9% fata de referinta.

Analistii sunt de parere ca in piata se pastreaza entuziasmul de miercuri al investitorilor, dupa ce Senatul a aprobat majorarea pragului de detinere la SIF-uri, iar acest lucru a dus la o deblocare a lichiditatilor, fapt constatat si de cresterea substantiala a rulajului pietei, care ieri s-a ridicat la aproximativ 9 mil. euro. Tot SIF-urile au reusit sa tina pe plus si restul emitentilor in sedinta de ieri, mai sustin analistii.

"Pe SIF-uri este clar ca se pastreaza entuziasmul investitorilor dupa ce Senatul a aprobat majorarea pragului, dar restul pietei se mentine intr-o incertitudine inca mare. Din aceasta cauza vedem si aprecierile moderate pe restul indicilor, cresteri care sunt sustinute tot de evolutia puternica a societatilor financiare. SIF-urile atrag banii in piata si astfel reusesc sa traga restul pietei dupa ele", a declarat Paul Brendea, analist in cadrul societatii de intermediere Prime Transaction.

Titlurile SIF Moldova (SIF2) au marcat cea mai mare apreciere la categoria societatilor financiare, de 8,5% fata de referinta, in timp ce actiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai tranzactionate titluri din sedinta de ieri, cu un volum care a depasit 12 milioane de unitati. In top au urmat aprecierile SIF Transilvania (SIF3), cu 7,3%, SIF Banat-Crisana (SIF1), cu 6,7% si SIF Oltenia, cu 6,1%. Actiunile SIF Muntenia (SIF4) au inregistrat cel mai mic avans, de 6% fata de referinta.

In sectorul bancar, titlurile BRD si Banca Transilvania (TLV) nu au reusit sa se mentina pe plus, inregistrand corectii de 0,7% si respectiv 0,5%, in timp ce actiunile bancii austriece Erste Bank (EBS) au urcat cu 0,5% peste referinta. Cea mai mare scadere din sector au inregistrat-o actiunile Bancii Carpatica (BCC), care au pierdut 2,8% fata de referinta.

"Pe termen scurt este greu sa faci estimari, dar tinand cont de cum a evoluat piata in ultimele doua sedinte, este de asteptat sa vedem si corectii in piata, pe fondul iesirii si marcarii de profit, evolutie de altfel normala. Chiar daca cei mai multi dintre investitorii care au intrat acum in piata cred ca sunt investitori mari, de protofoliu, ma astept la acelasi scenariu. Isi vor pastra o parte din pozitii, iar restul vor merge la vanzare", a explicat Brendea.

In sectorul energetic, titlurile Transelectrica (TEL) au inregistrat cel mai mare avans din piata, de 4,3%, in timp ce actiunile Transgaz (TGN) au urcat cu doar 0,3% peste referinta. Titlurile Petrom (SNP) au avansat cu 0,4%, la pretul de 0,263 lei/actiune.

De urmarit astazi