Un indian care face consultanta la Cluj spune ca banii se fac cand pariezi impotriva pietei

Autor: Roxana Daniela Pricop 13.11.2009

Investitorii ar trebui sa actioneze contrar sentimentului majoritar din piata si sa cumpere atunci cand toata lumea vinde pentru a profita de preturile mici, este de parere Mukul Pal, directorul executiv al firmei de consultanta Orpheus Capitals.



"Dupa o cadere de 90%, pietele de actiuni sunt foarte atractive pentru achizitii. Chiar daca vor mai urma scaderi, acestea vor face pietele si mai atragatoare. Cu toate acestea, investitorii cumpara atunci cand ar trebui sa vanda si vand atunci cand ar trebui sa cumpere. Iata de ce investitorii ar trebui sa actioneze contrar cu ceea ce face sau gandeste majoritatea. Banii se fac atunci cand cumperi inainte de a incepe zgomotul, inainte ca investitorii sa se supraentuziasmeze", spune Mukul Pal.

Orpheus Capitals, societate de consultanta de investitii din Cluj-Napoca, este detinuta de analistul de origine indiana Mukul Pal. Mukul Pal este specializat in analiza tehnica (estimarea evolutiei viitoare a pretului activelor pe baza istoricului de tranzactionare), colaborand cu BT Securities si anterior cu Broker, ambele societati cu sediul in Cluj.

Printre cei mai renumiti investitori care au pariat impotriva consensului general din piata si au castigat sunt Warren Buffett si Marc Faber.

Acestia cred ca consensul general al investitorilor pot deprecia sau supraaprecia preturile actiunilor, astfel ca fac achizitii atunci majoritatea investitorilor sunt pesimisti si vand si isi lichideaza participatiile in momente de euforie.

Alaturi de "pariul impotriva pietelor", o alta strategie de investitii mult folosita de investitorii de peste Ocean este "buy and hold" ("cumpara si tine"), care i-a facut pe multi dintre investitorii americani sa declare ultimii zece ani un deceniu pierdut.

"Problema strategiei 'buy and hold' este ca nu are niciun 'sell' (a vinde - n. red.). Mai exact, investitorul cumpara activele, le tine pentru o perioada de timp si devine mult prea atasat de ele pentru a le vinde", explica el, adaugand ca cei care si-au administrat activ portofoliul si au vandut din actiuni la anumite intervale de timp au avut de castigat.

Cresterile inregistrate de pietele de actiuni anul acesta, concretizate intr-un raliu prelungit, semnalizeaza, in opinia lui Mukul Pal, incepul revenirii din criza.

"Cred ca am depasit perioada de pesimism extrem si ca recuperarea a inceput. Suntem acum martori la inceputul unei piete 'seculare bull' (in crestere pe termen lung - n.red.)", mai spune el. Alaturi de actiuni, investitiile in marfuri devin tot mai tentante din perspectiva cresterii inflatiei si a reducerii dobanzilor.

"Cred ca marfurile vor deveni o componenta importanta a portofoliului, avand in vedere ca inflatia va incepe sa creasca. Alegerea momentului in care se investeste in marfuri este foarte important, pentru ca estimez ca va urma o corectie de cateva luni pe piata de marfuri", afirma consultantul.

In opinia lui, pana la 30% din portofoliul ar trebui plasat in marfuri, intre 30 si 50 procente in actiuni si restul ar trebui investit in valute.