UniCredit: Anul viitor nu vor fi nici investitii, nici consum. Economia va sta pe loc

Autor: Ciprian Botea 12.11.2009

Economia romaneasca ar putea creste cu doar 0,4% anul viitor, in conditiile in care investitiile si consumul nu isi vor reveni, urmand ca o apropiere de cresterea potentiala sa aiba loc incepand cu 2011, potrivit previziunilor UniCredit Tiriac Bank.

"Este clar ca Romania trece printr-o recesiune grava, iar dincolo de criza mondiala avem si o serie de factori locali care ingreuneaza revenirea economiei. Pentru anul viitor previzionam o crestere economica de 0,4%, ceea ce inseamna ca vom ramane aproximativ la nivelul la care am cazut in 2009", spune Rozalia Pal, economistul-sef al UniCredit. Ea noteaza ca in 2011 economia va inregistra o crestere de circa 3,5%.

Relativa stagnare de anul viitor survine in conditiile in care investitiile straine si consumul nu vor relua cresterea, economia reusind sa se mentina la acelasi nivel pe fondul revenirii comertului international.

"Abia in 2011 ne vom apropia de cresterea potentiala, in conditiile in care Produsul Intern Brut al Romaniei se bazeaza in cea mai mare parte pe investitii si pe consum", a mai spus Pal.

Anul trecut, economia locala s-a bazat in proportie de 73% pe consum, comparativ cu o medie de 60% in celelalte tari din Europa Centrala si de Est, potrivit lui Stanislav Georgiev, directorul financiar si vicepresedintele UniCredit Tiriac Bank.

El spune ca anul acesta consumul se va contracta cu 12% comparativ cu 2008.

Reprezentantii UniCredit spun ca revenirea economiei depinde in mare masura de reluarea activitatii pe segmentul de creditare si de reducerea reticentei populatiei si a companiilor in a se indatora. Creditele nou acordate de bancile locale, excluzand restructurarile si celelalte operatiuni similare, au scazut cu 75% in primele noua luni din 2009, potrivit lui Georgiev.

Piata bancara a iesit deja din criza de lichiditati cu care s-a confruntat la inceputul acestui an, spun reprezentantii Unicredit, dar institutiile financiare vor avea un an dificil si in 2010, in conditiile in care varful neperformantelor va fi atins abia la jumatatea anului viitor sau chiar in 2011.

Bancile resimt recesiunea