20 de ani de capitalism - Povestea lui Ion Nestor: de la un fax si un copiator in bucataria unui apartament din Drumul Taberei, la avocatura de business

Autor: Cristi Moga 16.11.2009

Ion Nestor are acum aproape 57 de ani si este unul dintre cei mai respectati avocati din Romania, trecut prin "furtunile" marilor privatizari, precum Petrom, BCR sau Romtelecom.



Dar drumul pana la formarea unei echipe de peste 100 de avocati si un business de aproximativ 15 milioane de euro a inceput la fel de simplu ca majoritatea afacerilor dezvoltate de antreprenorii locali in primele luni dupa Revolutie.

"Am hotarat sa devenim consultanti inainte sa existe afacerile private, in februarie 1990. M-am desprins de activitatea 'de bara' (avocat pledant - n.r.), fara sa o intrerup, si am inceput sa ne organizam asa cum stiam ca trebuie sa fie orice firma", povesteste Ion Nestor, partener fondator al casei de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen.

Avocatul, alaturi de sotia sa, Manuela Nestor, mizau pe experienta acumulata in cadrul Institutului Roman de Consultanta Romconsult, care se ocupa de exporturile Romaniei in domeniile de engineering si servicii. Aceasta activitate le-a permis ca in perioada comunismului sa intre in contact cu avocati straini, sa isi imbunatateasca vorbirea in limbi straine.

Un copiator de 45 kg intr-un apartament in Drumul Taberei

"Dupa Revolutie am facut pasul spre consultanta, cand alti colegi mizau inca pe avocatura clasica. Cu ajutorul unui avocat din Geneva ne-am dotat cu un Word Processor, precursorul computerului, care era o minune a tehnicii la vremea respectiva deoarece inlocuia masina de scris si iti dadea o productivitate de 5-6 ori mai mare - puteam astfel infiinta mai multe societati comerciale decat altii. Am primit si un fax, dar nu l-am putut folosi o buna perioada deoarece nu aveam linie telefonica. Mai tarziu am facut rost si de un copiator, care cantarea 45 de kilograme si l-am urcat cu greu in bucataria de la etajul sase a apartamentului din Drumul Taberei care ne-a tinut loc de birou la inceput", spune Nestor.

Si au urmat multe alte birouri de la acel moment: mai intai apartamente in zone centrale, vile, iar mai tarziu primele cladiri de birouri moderne din Bucuresti, care nu mai ofera intimitatea bucatariei din Drumul Taberei, dar asigura in prezent toata infrastructura necesara unei case de avocatura, care tinde spre corporatie.

"Tot ce am castigat in acea perioada am economisit si, in acelasi timp, ne-am asociat cu alti doi fosti colegi de facultate, alaturi de care am amenajat primul birou de avocatura din Bucuresti, in spatele Radiodifuziunii. Am facut mobilier la comanda, proiectat de un prieten arhitect si executat din cornier de fier, ne-am amenajat sala de sedinte, spatii de birouri, fapt ce reprezenta un puternic element de marketing. Orice persoana care trecea prin biroul nostru ne devenea client, deoarece nu se asteptau sa vada asa ceva in Romania. Pana atunci, intalnirile aveau loc pe holurile hotelurilor sau chiar in camerele clientilor."

Primul mare client

Care a fost insa pasul de la redactarea documentelor pentru infiintarea societatilor comerciale spre consultanta corporatista?

"Primul mare client corporatist pe care l-am avut a fost Quadrant Amroq Beverages (QAB), care a venit in 1991 in Romania sa faca o firma mixta pentru productia si imbutelierea de Pepsi. Am reprezentat in acel proiect investitorul strain, alaturi de o casa de avocatura din New York. Nu i-am intrebat nici pana astazi de unde ne-au luat numarul sa ne contacteze, dar aveam deja o oarecare notorietate. Am ramas si in ziua de astazi consultantii Pepsi in Romania, acesta fiind unul dintre exemplele de longevitate", apreciaza avocatul.

Firma la vremea respectiva era legata in jurul a Nestor & Nestor, iar pana sa devina actuala NNDKP aveau sa mai treaca o serie de ani. "La un moment dat, am decis sa ne despartim de colegii cu care ne asociasem initial, sa ne urmam propria cale si sa incepem sa construim o echipa in jurul nostru. Ne-am angajat contabil, secretariat, sofer, pentru mobilitate - am cautat sa cream un embrion organizatoric. De la acel statut, cu trei angajati, am ajuns astazi sa avem un personal suport de peste 80 de oameni", explica avocatul.

Fuziunea cu americanii

Urmatorul pas semnificativ in activitatea firmei a avut loc in vara anului 1994, cand sotii Nestor au decis sa se asocieze cu avocatii americani Andrew Kingston si Patricia Petersen, fuziune ce a devenit efectiva la 1 ianuarie 1995 si a dus la formarea firmei NNKP.

"Andrew si Patricia erau avocati mai tineri, absolventi la Harvard, care au facut un stagiu intr-o firma americana si au venit sa cucereasca Estul, fara sa se opreasca pe axa Varsovia, Praga, Budapesta. Aveau propria organizatie in 1992 si relatia noastra s-a dezvoltat treptat. Am constatat la unison ca piata se deschide si vor urma privatizarile, iar firmele de avocatura capabile sa anticipeze ce va urma vor reusi sa se dezvolte", spune acum Nestor.

In timp ce Ion si Manuela Nestor aveau o expertiza mai dezvoltata pe drept local, iar americanii stiau mai bine dreptul international, aceasta fuziune a fost vazuta ca o punte intre investitorii straini si piata locala, de unde si motto-ul firmei de avocatura "Building Bridges".

Primul milion de dolari cu 15 oameni

Nestor spune ca in acea perioada firma a intrat intr-o "spirala de crestere", pragul incasarilor de un milion de dolari fiind spart inca din primul an de activitate, in care firma numara 15-16 oameni.

"Aveam emotii despre cum vor conlucra oamenii nostri cu ai lor, dar lucrurile au mers foarte bine. Unul dintre efectele benefice ale acelei perioade a fost faptul ca toti avocatii au avut ocazia sa conlucreze cu doi vorbitori nativi de limba engleza juridica."

Parteneriatul a tinut timp de sase ani, pana in 2001, cand americanii, care au devenit intre timp sot si sotie, au decis sa se intoarca in Statele Unite, pentru a-si creste copiii.

Intre timp, firma crescuse atat ca echipa de avocati, cat si in ceea ce priveste complexitatea contractelor de asistenta in ciuda contextului politic si economic nefavorabil.

"Am o amintire foarte incarcata de emotii, cu oameni care asteptau cu sufletul la gura intrarea banilor din privatizarea Romtelecom pe parcursul anului 1997, cand toate agentiile de rating preconizau intrarea Romaniei in incapacitate de plata", isi aminteste Nestor, cu privire la una dintre cele mai complicate privatizari derulate pe piata locala, in care Nestor a asistat statul roman alaturi de Skaddesn Arps si Goldman Sachs.

Una dintre problemele ridicate de acea dezvoltare, in care NNDKP a stat la masa celor mai multe privatizari importante, a fost cea a spatiului de lucru. De la fuziunea cu avocatii americani, firma activase intr-o vila din apropierea Palatului Cotroceni, care a devenit in scurt timp neincapatoare.

Cresterea rapida avea sa determine o noua relocare in scurt timp, ca urmare a finalizarii cladirii Neocity Tower de pe Calea Dorobantilor, unde isi are acum sediul Alpha Bank.

A doua fuziune

La inceputul anilor 2000 doua evenimente au influentat activitatea firmei - retragerea americanilor, precum si o noua fuziune, care avea sa completeze actualul nume al firmei - NNDKP.

"Asa cum in 1994 intuisem nevoia de a ne asocia cu partenerii americani, la inceputul anilor 2000 ne-am dat seama ca va urma o perioada de revenire in prim-plan a avocaturii de bara, traditionale. Am considerat atunci ca daca vrei sa-ti mentii o pozitie de leadership ai nevoie de un departament de litigii puternic", comenteaza Nestor referitor la fuziunea cu firma Anei Diculescu Sova, de la care a fost preluat "D"-ul din titulatura firmei.

"Ne cunosteam de o viata. Am fost colegi de grupa la facultate si avea o echipa de avocati mica, dar foarte puternica. Era un fel de RollsRoyce inchis intr-un garaj", nuanteaza avocatul.

Un alt pas in dezvoltarea companiei, extern de data aceasta, a fost fondarea aliantei SEE Legal, in care acum sunt cuprinse 11 firme din tot atatea tari din regiune, care colaboreaza pe baza de exclusivitate pe pietele din Romania, Bulgaria, Turcia, Grecia, Serbia, Croatia, Albania sau Muntenegru, pas facut in 2003.

Firma s-a mutat apoi in parcul de afaceri Bucharest Business Park, "a sasea si sper ultima mutare", intr-unul dintre cele mai moderne complexuri de birouri din Bucuresti, in care reprezentantii firmei spun ca au valorificat toata experienta mutarilor anterioare.

Singurul moment neplacut

De-a lungul celor aproape 20 de ani de existenta, firma condusa de Nestor a fost considerata un exemplu de stabilitate. Cu toate acestea, in vara anului trecut a aparut prima fisura in organizatie, cand Francisc Peli, Carmen Peli si Cristina Filip, trei dintre parteneri, alaturi de un grup restrans de avocati, au decis sa se desprinda, pentru a porni o afacere proprie.

Una dintre jumatatile pline ale acestei despartiri este legata de faptul ca a avut loc in 2008, tocmai la sfarsitul perioadei 2003 - 2008, in care avocatii de business erau suprasolicitati de volumele mari de fuziuni si achizitii, proiecte imobiliare si finantari. Acei ani au dus insa si la o crestere substantiala a onorariilor incasate de avocati, aflati in topul veniturilor din profesii liberale. "Acum suntem cu totii foarte departe de o asemenea situatie - avem un grad de solicitare mult mai redus, ceea ce ne permite sa realizam anumite lucruri pe care nu le puteam face suficient de bine in anii trecuti - programe de training, organizare interna, comunicare sau politici de resurse umane. In perioada de boom, cand 'pe poarta fabricii' trebuia sa scoatem cat mai multe 'produse finite', acest lucru putea avea consecinte nedorite. Din septembrie 2008 a inceput o perioada mai relaxata."

Ce spune despre

Singurul moment neplacut:

In istoria firmei singurul moment neplacut a fost cand un grup de parteneri si colegi a decis sa se desparta de firma. Este ca intr-o familie. De-a lungul timpului am asistat numeroase persoane in procese de divort, iar cele mai dureroase situatii erau cand despartirea nu avea loc la timp.

Anul viitor:

Ma astept ca, contrar a ceea ce am sperat cu totii, in prima parte a anului viitor sa fie mai greu decat tot ce am trait pana acum in piata avocaturii. Pana nu vad rezolvarea ecuatiei politice, care este o premisa necesara oricarei insanatosiri economice, nu ma pot pronunta asupra viitorului pietei.

Ideea de business:

Am hotarat sa devenim consultanti inainte sa existe afacerile private, in februarie 1990.

Restructurare:

Fie o faci, fie te faci praf. NNDKP s-a organizat in 14 practici avocatiale distincte pentru a putea acoperi orice solicitare de consultanta, mai putin drept penal.