Actiunile spaniole au cea mai buna evolutie din Europa

Autor: Catalina Apostoiu 15.11.2009

Spania, care se confrunta cu cea mai ridicata rata a somajului din Europa, genereaza cele mai bune randamente la actiuni din randul tarilor din regiune cu economii aflate in declin in conditiile cresterii vanzarilor catre America Latina, scrie Bloomberg.

Indicele spaniol IBEX 35 a avansat cu 17% in ultimul an, cea mai pronuntata crestere a unui indice din orice economie a regiunii euro, care inca se contracta, conform datelor Bloomberg. Indicele de referinta spaniol a devansat cu 15% indicele european Dow Jones Stoxx 600 in aceeasi perioada, in conditiile in care Telefonica SA cu sediul in Madrid, a doua mare companie de telefonie a Europei, si Banco Santander SA, cea mai mare banca a tarii, au beneficiat de pe urma cresterii economice a Braziliei.

In timp ce economia spaniola este asteptata sa se contracte in acest an, companiile ce alcatuiesc indicele IBEX obtin aproximativ 40% din castiguri in America Latina si 15 pana la 20% in Brazilia, unde economia a avansat cu 1,9% in trimestrul doi. Peste 34% din profitul operational al Santander si Telefonica este generat in regiune, indica datele Bloomberg.

"Pentru companiile care realizeaza vanzari insemnate in acea regiune, potentialul este sigur", a declarat Kilian de Kertanguy, fund manager in cadrul Cholet-Dupont Gestion. "Aceste mari companii cu expunere pe Brazilia pot impulsiona indicele. Drept rezultat, intreaga piata are de castigat."

Companiile spaniole au investit 125 mld. euro in America Latina din 1993, o treime din aceasta suma mergand in Brazilia.

Castigurile din America Latina i-ar putea incuraja pe investitori sa achizitioneze actiuni spaniole ca alternativa la titlurile de pe pietele emergente, conform lui Bob Parker, vicepresedinte al Credit Suisse Asset Management din Londra.

Investitorii care cred ca "pietele emergente au urcat prea mult, prea rapid" pot trece pe actiuni spaniole, a declarat Parker. Spania a fost afectata mai puternic de recesiunea mondiala decat alte tari dupa ce preturile proprietatilor imobiliare au scazut puternic si peste 1 milion de locuinte nou construite au ramas nevandute, conform datelor guvernamentale.

Spania inregistreaza cea mai ridicata rata a somajului din randul a 27 de tari europene, aceasta situandu-se la 18,9%, conform datelor Eurostat. Economia tarii s-ar putea contracta cu 0,7% anul viitor, in timp ce Germania, Franta, Italia, Olanda, Portugalia si Marea Britanie vor inregistra cresteri ale economiilor, conform Fondului Monetar International.

Indicele brazilian Bovespa a urcat cu 70% in acest an. Economia braziliana, parte a grupului BRIC al celor mai mari piete emergente, va creste cu 4,8% anul viitor, dupa ce va avansa cu 0,18% in acest an, conform unui sondaj al bancii centrale.