“Femeia de fier” a Europei vrea sa-i faca pe bancheri sa plateasca pentru ca au fost salvati de stat

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 15.11.2009

Cu cateva saptamani in urma, cand viitorul Opel nu se decisese inca, Neelie Kroes a fost asaltata de jurnalisti in momentul in care a plecat de la o conferinta pe tema ajutorului de stat organizata in Bruxelles, scrie Financial Times.

Ce sfaturi, a fost intrebat comisarul UE pe probleme de concurenta, ar da boardului General Motors in contextul restructurarii subsidiarei europene a producatorului american?

Fostul ministru olandez al transporturilor a declarat: "Stiti ca avem o vorba in Olanda: 'Nu deranja o pasare care sta pe oua'". Si cu asta, Kroes s-a strecurat in masina care o astepta. Pentru cei obisnuiti cu oficialul UE pe probleme de concurenta, acesta a fost un adevarat moment "Neelie". In timp ce alti oficiali ai UE ar fi tinut un discurs elegant sau s-ar fi simtit pusi in incurcatura, comisarul UE pe concurenta s-a refugiat intr-o zicala populara olandeza care la acea vreme a starnit atata confuzie, incat nu a mai fost mentionata.

Totusi, afirmatia comisarului a avut o tenta politica, iar recent puii au iesit din oua intr-un mod formidabil pentru comisarul in varsta de 68 de ani.

A adus bancile britanice pe drumul cel bun

In urma aplicarii ferme de catre aceasta a sistemului european de ajutoare de stat, doua dintre cele mai mari banci cu probleme ale Marii Britanii au imbratisat reforme structurale. Apoi, la doua saptamani dupa ce Kroes a obligat guvernul german sa declare ca pachetul de 4,5 miliarde de euro destinat sustinerii Opel este disponibil pentru toti investitorii, boardul GM a renuntat la un acord de restructurare pentru operatiunile europene ale companiei. Dupa aceea, avocatul general al New Yorkului a acuzat Intel de a fi utilizat mijloace ilegale pentru a-si mentine pozitia dominanta de pe piata. A fost ca un ecou al unei anchete desfasurate de staff-ul comisarului, care s-a soldat cu impunerea unei amenzi record de 1,1 miliarde de euro celui mai mare producator de cipuri din lume pentru incalcari similare in Europa. Astfel, comisarul european pe concurenta isi incheie mandatul de cinci ani in fala.

In 2004, lucrurile nu stateau la fel de bine. Kroes, un bine-cunoscut politician olandez, si-a datorat in parte nominalizarea pentru pozitia de comisar hotararii presedintelui Comisiei Europene Jose Barroso de a majora numarul comisarilor femei. Nascuta in Rotterdamul devastat de razboi, Kroes a crescut intr-o familie de oameni de afaceri si a asistat direct la eforturile de reconstructie de dupa razboi. A studiat economia la Erasmus University, insa la varsta de 30 de ani se alaturase Parlamentului olandez, devenind mai tarziu ministru al transporturilor, post pe care l-a detinut timp de sapte ani. Acest lucru plus background-ul sau de business, fiind membra a boardurilor mai multor companii mari, pareau sa o faca extrem de potrivita pentru pozitia de comisar. Confirmarea a venit insa foarte greu. Totusi, incet, Kroes a inceput sa se impuna. La jumatatea mandatului, ea a beneficiat de o decizie vitala in saga Microsoft.

Presiune constructiva

Pregatirea sa din punct de vedere politic si determinarea sa au contat foarte mult in timpul crizei financiare. Presiunile asupra regimului subventiilor de stat din UE s-au intensificat anul trecut in conditiile in care tarile incercau sa-si salveze sectoarele financiar si industrial.

La inceput, Kroes a pierdut poate mai multe batalii, insa se pare ca va castiga razboiul. Nicio persoana care a auzit-o vorbind despre pericolele protectionismului nu s-a putut indoi de convingerea sa. In plus, Kroes a aplicat ferm reglementarile, iar drept rezultat cursele pentru subventii au fost in mare parte evitate, iar comisia implementeaza schimbari structurale in sectorul bancar.

Doua din calitatile personale ale comisarului s-au evidentiat, de asemenea, in timpul mandatului sau. Prima este capacitatea de negociere. Aceasta rezulta in parte din capacitatea de a se angaja la nivel personal. Staff-ul sau declara ca Neelie Kroes ridica foarte rar tonul.

Cea de-a doua calitate este duritatea. Kroes a fost supranumita "Nickel Neelie" in timpul implicarii sale in politica olandeza, insa perioada petrecuta la Bruxelles nu a facut decat sa intareasca aceasta impresie. Kroes a aparat cu indarjire interesele departamentului sau.

Criticii se intreaba daca Kroes a promovat cu adevarat legislatia din domeniul concurentei sau daca aceasta a devenit un obiectiv subordonat celor de natura politica.

Schimbarile pe care le-a realizat i-au atras atat critici, cat si laude. Totusi, laudele nu ii sunt pe plac. La inceputul acestui an, Neelie Kroes a fost intampinata cu entuziasm la o conferinta.

"Oamenii spun de obicei astfel de lucruri frumoase despre cineva cu ocazia inmormantarii", a declarat comisarul inainte de a se lansa intr-un discurs.

Cine este Neelie Kroes