Inchirierea de haine, o noua afacere de criza

Autor: Cristina Rosca 16.11.2009

Pentru multe femei, o rochie de 1.000 de dolari (670 de euro) reprezinta un obiect ce poate fi admirat in paginile unei reviste de moda sau pe o vedeta - nu un articol de imbracaminte care poate sta pe umeras la ele in dulap, scrie The New York Times.

Un nou website insa, numit Rent the Runway (Inchiriaza moda), spera sa transforme hainele de lux in obiecte mai accesibile, aproape la fel de usor de obtinut ca un film la un centru de inchirieri. Serviciul de comanda prin posta, aflat inca in faza de testare, permite femeilor sa inchirieze rochii create de designeri faimosi, precum Diane von Fustenberg, Herve Leger si Proenza Schouler pentru circa o zecime din pretul afisat pe eticheta produsului intr-un magazin de tip retail.

Inchirierea unui astfel de produs pe o perioada de patru zile costa de la 50 de dolari (34 de euro) la 200 de dolari (135 de euro). Hainele sunt livrate direct la usa clientului. Dupa purtare, rochia va fi ambalata intr-un plic preplatit si va fi depusa la posta. Pretul pe care clientul trebuie sa il plateasca include si serviciile de curatatorie, insa asigurarea produsului este taxata cu alti 5 dolari. In cazul in care rochia este distrusa in totalitate, persoana care a inchiriat-o trebuie sa plateasca pretul integral.

Rent the Runway este un model de business pe internet de tipul rent-by-mail (inchiriaza prin posta), adaptat acestei perioade de recesiune, model ce a fost folosit pentru alte domenii precum carti, jocuri video si cel mai adesea filme. Spre deosebire de celelalte tipuri de obiecte pentru care a fost folosit acest tip de afacere, rochiile ofera o atingere de basm, la un pret pentru toate buzunarele.

Julia Harris, o absolventa de facultate in varsta de 27 de ani care traieste la New York, a apelat la Rent the Runway atunci cand a avut nevoie de ceva sic pentru o nunta. Pentru 50 $ ea a primit o rochie fuchsia creata de Catherine Malandrino, care ar fi costat la cumparare 495 $ (330 de euro).

"A fost atat de usor. O porti si apoi o depui la posta, iar ei o primesc inapoi", a spus Harris. Rent the Runway a fost creat de doua absolvente ale Harvard Business School, Jennifer Hyman si Jennifer Carter Fleiss. Hyman a venit cu ideea acestui serviciu anul trecut dupa ce a vazut-o pe sora sa agonizand, indecisa daca sa cumpere o noua tinuta scumpa pe care sa o poarte la o nunta. "Acesta este cazul unei fete tinere care iubeste moda si care era dispusa sa cheltuiasca o buna parte din veniturile sale pe o rochie pe care ar fi purtat-o o data sau de doua ori. Atunci m-am gandit: trebuie sa existe o solutie pentru astfel de situatii", a spus Hyman.

Fondatoarele au spus ca peste 20.000 de femei s-au inscris pentru a beneficia de acest serviciu, care a inceput sa livreze rochii de curand. Banii necesari pentru rochii au fost oferiti de o companie financiara care a crezut in aceasta idee.