Investitorii cumpara orice gram de aur care le iese in cale, pentru ca nu mai au incredere in „hartie”

Autor: Cristina Rosca 16.11.2009

Aurul a devenit pentru cei mai multi investitori o plasa de siguranta impotriva unor posibile crize, iar acest lucru a condus la o crestere masiva a pretului metalului galben. Nimeni nu pare insa speriat de aceasta evolutie, ba mai mult, cumparatorii se inghesuie si spun ca trendul ascendent va continua.



Intr-un colt al Elvetiei, unde limba oficiala este italiana si unde se prelucreaza in lingouri aproximativ o treime din aurul mondial, afacerile infloresc, scrie New York Times. In fiecare zi, vin ambalate in pungi de plastic bratari, coliere si cercei de pe pietele in aer liber din Orientul Mijlociu, de la magazinele de profil din Asia sau de la magazinul "din colt" din Europa sau America de Nord.

"Ar putea fi vorba despre aurul mostenit de la bunica sau de o bijuterie primita de la un fost prieten", spune Erhard Oberli, director executiv in cadrul Argor-Haraeus, o companie din regiune care proceseaza aproximativ 400 de tone de aur pe an. "Aurul nu dispare".

Intr-o perioada prospera in care pietele sunt animate de fondurile de hedging ce castiga anual miliarde de dolari, speculatorii bogati si guvernele se grabesc sa acumuleze stocuri de aur, in conditiile in care pretul metalului galben a depasit 1.100 dolari pe uncie (39 dolari, 26 euro gramul), un nivel maxim record.

Considerat ca un ultim refugiu pentru investitorii "speriati", aurul s-a apreciat pe fondul deprecierii puternice si sustinute a dolarului, al cresterii deficitelor bugetare din Statele Unite si Europa si al deciziilor bancilor centrale de a injecta mii de miliarde de dolari in economiile afectate de criza mondiala, alimentand temerile ca ar putea aparea noi tulburari pe piete.

Apetitul pentru aur este ridicat

"Nu putem spune ca s-a modificat statutul aurului, ci ca s-au produs unele schimbari in ceea ce priveste comportamentul cumparatorilor de aur", a spus Suki Cooper, de la Barclays Capital. "Este o schimbare structurala cu care ne confruntam in sectorul investitional, iar aceasta se poate observa la orice nivel, de la bancile centrale din Asia la investitorii individuali care cumpara lingouri si monede de aur."

"Apetitul pentru aur a crescut", a adaugat Cooper care estimeaza ca pana in al doilea trimestru al anului 2010 pretul aurului va creste la 1.140 dolari uncia (40 dolari, 27 euro gramul).

Intr-adevar, luna trecuta Harrods, magazinul din Londra cu o vechime de 160 de ani, a inceput sa vanda monede si lingouri cu o greutate ce variaza de la 1 gram la 12,5 kilograme, acele "caramizi" care apar adesea in filme si care sunt stocate in seifurile de la Fort Knox - cel mai mare si mai securizat depozit de aur din Statele Unite. Parterul magazinului Harrods, unde este vandut aurul, nu duce lipsa de clienti.

"Au fost surprinsi de reactia clientilor", spune Chris Halll, seful departamentului de lingouri de aur de la Harrods. "Lingourile sunt mult mai populare decat monedele. Cel mai popular este cel de 100 grame."

In Statele Unite, reclame ce promit preturi ridicate la aur apar frecvent seara in timpul pauzelor publicitare. Intermediarii isi vand insa aurul la mall sau organizeaza intalniri private pentru doritori.

Ron Lieberman, proprietarul Palisade Jewels din Englewood din New Jersey, este de parere ca toata lumea vrea sa cumpere aur.

El estimeaza ca de zece ori mai multi oameni intra acum in magazinul lui sa cumpere aur comparativ cu inceputul de deceniu cand o uncie de aur costa 300 de dolari (10,7 dolari, 7,2 euro gramul).

Pretul aurului ar putea continua sa creasca

"Oamenii intra in magazin si spun ca pretul va atinge pragul de 2.000 de dolari (1.350 de euro)", spune el.

Cumparatorii nu sunt singurii care estimeaza o crestere a preturilor. Jim Rogers, un investitor care a devenit cunoscut dupa ce a investit in materii prime, a estimat ca o uncie de aur ar putea ajunge sa coste 2.000 de dolari (71 de dolari, 48 de euro gramul).

Nouriel Roubini, economistul care a prezis criza mondiala actuala, il contrazice insa pe Rogers, marturisind despre afirmatia acestuia ca este "total eronata". El argumenteaza ca nu exista presiuni inflationiste sau economice care sa duca pretul la 2.000 $ uncia.

Chiar si cei mai optimisti iubitori ai aurului au fost surprinsi cand banca centrala a Indiei a cumparat 220 de tone de aur de la Fondul Monetar International in schimbul sumei de 6,7 mld. dolari (4,5 mld. euro), semn ca alte banci centrale ar putea sa opteze pentru acest metal pretios in defavoarea activelor denominate in dolari, precum titlurile de Trezorerie. Dupa aceasta achizitie masiva de aur se poate spune ca aproximativ 6% din rezervele in valuta ale Indiei, rezerve ce se ridica la 285,5 mld. dolari (191,5 mld. euro) - in crestere de la 4% - sunt in aur. "Avem bani pentru a cumpara aur", a spus Pranab Mukherjee, ministrul de finante din India. "Avem suficiente rezerve in valuta."

Banca centrala din Sri Lanka a dezvaluit ca si ea cumpara aur. Acest trend ar putea afecta in timp economia Statelor Unite, deoarece statul va avea nevoie de cumparatori straini pentru titlurile de stat pe care le emite, in special banci centrale, pentru a-si finanta deficitul bugetar in crestere.

In ultimii sase ani, China si-a dublat rezervele in aur, insa achizitia masiva a Indiei a evidentiat ca investitorii traditionali isi transforma o parte dintre active in lingouri de aur.