Korn/Ferry: Pietele financiare isi revin, insa piata muncii se va vindeca mai greu

Autor: Adelina Mihai 15.11.2009

Executivii din 70 de companii din toata lumea spun ca tendinta de crestere pe care piata bursiera a avut-o in ultimele luni dupa minimul din martie nu va atrage dupa sine o imbunatatire a situatiei de pe piata muncii, arata un studiu al institutului Korn/Ferry, cea mai mare companie de executive search din lume.

"Situatia de pe piata muncii ar putea imprima un trend negativ pe pietele financiare la iesirea din recesiune. Companiile fac angajari de sus in jos, iar pozitii de senior executive sunt ocupate foarte usor, deoarece cauta sa atraga si sa retina cele mai bune echipe de lideri pentru a iesi din recesiune, si abia dupa cateva luni mai angajeaza personal pe alte pozitii. Ar trebui sa ne asteptam la o imbunatatire lenta si constanta a pietei muncii, insa nu cu ascensiunea pe care am vazut-o pe pietele financiare", spune Charles Tseng, presedinte pe divizia din zona Asia-Pacific a institutului Korn/Ferry International.

Managerii de top au o atitudine mult mai buna fata de directiile in care a evoluat economia, insa preocuparile cu privire la situatia de pe piata muncii persista.

Totusi, majoritatea executivilor sustin ca piata muncii va ramane in urma fata de pietele financiare in ceea ce priveste evolutia pozitiva.

Cand au fost intrebati cum se poate descrie cel mai bine economia mondiala, 40% din executivi au raspuns ca aceasta se afla in stadiul de "vindecare", comparativ cu rezultatele din martie, cand numai 13% din executivi credeau acest lucru.

De asemenea, un procent semnificativ, de 71% din executivi, considera ca evolutia buna a actiunilor companiilor listate la bursa va continua si pana la sfarsitul acestui an.

Cu toate acestea, majoritatea executivilor (60%) considera ca starea economica actuala este negativa, cu un procent de 39% care o considera o "recesiune severa", iar 4% o numesc "depresiune economica". Totusi procentul managerilor care au o perceptie negativa asupra starii economiei este semnificativ mai scazut fata de rezultatele obtinute in luna martie, cand starea economica de "recesiune severa" era resimtita de doua treimi din respondenti.

Executivii considera ca informatiile referitoare la piata muncii reprezinta indicatorul economic cu cea mai mare acuratete (42%), urmat de atitudinea consumatorilor si rezultatele sondajelor de opinie, productia si evolutia de pe piata bursiera.