Starbucks, a treia cafenea care pleaca din Liberty Center

Autor: Cristina Stoian 15.11.2009

Compania Marinopoulos Coffee Company, operatorul cafenelelor Starbucks pe piata locala, este ultimul jucator din industrie care a decis sa se retraga din centrul comercial Liberty Center din sudul Capitalei dupa ce alte doua unitati, Testa Rossa si ACS, au tras obloanele.

"Luand in considerare contextul economic actual si evolutia Starbucks pe piata din Romania, am decis sa reanalizam prezenta noastra pe aceasta piata pentru a transmite valorile brandului Starbucks in cel mai eficient mod", a declarat pentru ZF Yannis Kalfakakos, directorul general al Marinopoulos Coffee Company. Cafeneaua de 300 de metri patrati si o capacitate de 153 de locuri era a doua ca marime din tara dupa Starbucks din Iulius Mall Cluj care avea 320 de metri patrati pe trei niveluri.

Liberty Center, deschis in urma cu un an, avea initial cinci cafenele distribuite pe cele trei niveluri, dar in prezent cine suna la informatii, la telefonul afisat pe site-ul companiei, pentru a intreba ce cafenele gaseste in mall va primi un raspuns scurt - " Costa Cofee".

Mai exista o cafenea, Cup&Cino, deschisa de Octavian Radu, proprietarul grupului RTC, dar unitatea nu este independenta, ci plasata in interiorul librariei Diverta. In rest, cine vrea sa bea o cafea merge in zona de food-court isi cumpara de la restaurantele fast-food, KFC, Burger King, McDonald's sau Spring Time.

In urma cu o luna, omul de afaceri Marius Ghenea, care a adus brandul Testa Rossa pentru prima data in Romania in Liberty Center, a inchis cafeneaua de 130 de metri patrati de la parterul centrului comercial in care a investit 250.000 de euro. Cauza? "Traficul scazut". Initial, Ghenea estima pentru 2009 sa depaseasca vanzari de 500.000 de euro cu prima cafenea.

Acelasi lucru s-a intamplat si cu cafeneaua ACS de la etajul unu al centrului comercial. Si Costa Coffee a pus problema retragerii, potrivit unor surse, dar in prezent Coffee Management, compania care a adus in urma cu trei ani in Romania brandul britanic de cafenele, negociaza reducerea masiva a chiriei, iar in functie de rezultat va lua decizia sa iasa sau sa ramana in Liberty Center. Reprezentantii companiei nu au putut fi contactatti.

Si retailerii inchid unitati

Marinopoulos Coffee Company, care a inchis recent una din unitatile Starbucks la nivel local, nu isi restrange insa activitatea, o alta cafenea fiind deschisa in noul centru comercial din vestul Bucurestiului AFI Palace Cotroceni, pe o suprafata de 165 de metri patrati.

"Strategia noastra implica proximitatea fata de clienti, astfel incat acestia sa ne gaseasca cu usurinta in drumul lor spre serviciu, langa biroul unde lucreaza sau in mallul unde isi fac cumparaturile. Romania este o piata importanta, de aceea evaluam in continuare posibilitatea de a deschide noi cafenele atat in Bucuresti, cat si in alte orase din tara", spune Kalfakakos.

Starbucks, care a rulat 3 mil. euro in 2008, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finante, mai are cafenele in Bucuresti Mall, Baneasa Shopping City sau Plaza Romania.

Nu doar cafenelele au decis sa renunte la spatiile din Liberty Center. La jumatatea lui octombrie, retailerul de incaltaminte Benvenuti, cu afaceri de 11,3 mil. euro in 2008, a schimbat locul din mallul situat in zona Trafic Greu cu Afi Palace Cotroceni, deschis cel mai recent in vestul Bucurestiului.

De asemenea, si Rafar, divizia de fashion a RTC, a anuntat ca va muta magazinul de articole pentru copii Kant-Pablosky, care se adreseaza clientilor cu venit mediu-superior, in Baneasa Shopping City, deoarece nu se pliaza pe targetul mallului.